Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuudesti viikossa treenannut Maiju-Emilia, 25, odottaa jo liikuntapaikkojen avautumista – "Koulujuttuihin ei pysty keskittymään, eikä illalla väsytä"

Rajoitukset: Liikuntapaikkojen sulut ovat kiristäneet monen hermoja. Valoa on nyt näkyvissä, sillä pk-seudun koronanyrkki on suosittanut harrastustilojen avaamista ensi tiistaista.

Yli kuukauden kestäneet liikuntatilojen koronarajoitukset ovat vaikuttaneet monen arkeen. Esimerkiksi kuntosalille ja uimahalliin on päässyt vain erityisluvalla.

Maiju-Emilia Huppunen, 25, ja Satu Anttila käyvät tavallisesti crossfit-tunneilla kuudesti viikossa. Sunnuntaisin heillä on ollut tapana saunoa ja uida.

Tammikuussa naiset ovat vaihtaneet lenkkeilyyn, hiihtoon ja joogaan. Ne eivät kuitenkaan korvaa tavallisia treenejä, Etu-Töölössä asuva Huppunen toteaa.

– Salin lisäksi saunat ja avantopaikat ovat kiinni. Ei voi oikein tehdä mitään, joko lenkkeilet tai opiskelet, Anttila täydentää.

Vähentynyt liikunnan määrä on työssäkäyvien opiskelijoiden mukaan vaikuttanut ikävällä tavalla keskittymiskykyyn sekä unen laatuun.

– Koulujuttuihin ei pysty keskittymään, kun ei pääse purkamaan energiaa mihinkään, eikä illalla väsytä, Anttila ja Huppunen kertovat.

Harrastaminen auttaa aikatauluttamaan elämää ja pysymään kiinni arjessa.

– Tuntuu, että semmoinen tuttu kaava puuttuu. Nyt ei saa oikein mistään kiinni, Anttila miettii.

Rajoituksiin mukautuminen voisi olla helpompaa eri vuodenaikana.

– Viime kevään rajoitusten aikaan treenasin ulkona. Silloin lenkkeilykään ei tuntunut niin pahalta kuin nyt, Huppunen kertoo.

He toivovat, että salit avautuisivat mahdollisimman pian, eikä samanlaista tilannetta tulisi.

– Tuntuu ristiriitaiselta, että monet muut paikat ovat olleet auki.

Valoa onkin nyt näkyvissä, sillä koronanyrkiksi kutsuttu pk-seudun koronakoordinaatioryhmä suositteli alkuviikolla muun muassa kuntosalirajoitusten purkamista 1. helmikuuta. Ryhmäliikuntatilat pysyisivät yhä kiinni. Asia vaatii Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen, joka on luvattu loppuviikosta.

Etelä-Haagassa asuva Marja-Liisa Mattila kerää hiihtolenkin päätteeksi sukset käteensä Pitäjänmäessä. Uimahallien sulkua lukuun ottamatta rajoitukset eivät ole häneen vaikuttaneet.

– Tyypillisesti liikun hiihtäen, kävellen ja juosten. Ne ovat minun tämän vuoden lajit.

– Tämmöisenä aikana liikkumista rajoittavat tosi paljon kelit, kun milloin sataa mitäkin, Mattila kuitenkin toteaa.

Mika Ylä-Outinen on käynyt pelaamassa sulkapalloa Pitäjänmäen Talihallilla jo syksystä asti. Tammikuussa harrastus on ajanut kuntosalin virkaa.

– Rajoitukset ovat vaikuttaneet tosi paljon elämään. Kunto on mennyt alaspäin syksystä. Ei tule niin joustavasti vaihdettua itselle vieraampiin lajeihin, kuten ulkoliikuntalajeihin tai kotijumppaan. Kuntosalit pitäisi saada auki, että saisi entistä fiilistä elämään.

Kuntosali on ollut tärkeä liikuntamuoto myös Pitäjänmäessä asuvalle Aimo Peltoselle, rajoitusten kesto tuntuu hänestä pitkältä.

Viime aikoina Peltonen on käynyt liki päivittäin keilaamassa.

– Onneksi tämä keilahalli ja golfhallit ovat olleet auki. Golfaamassa olen käynyt pari kolme kertaa viikossa.

Myös aamupyöräilyt ovat tulleet aiempaa tärkeämmäksi osaksi Peltosen arkea.

– Kotona poljen kuntopyörää aamuisin 50 minuuttia. Se tapa minulla on ollut jo 30 vuotta, mutta nyt sitä on tullut tehtyä enemmän.