Hautauskuljetuksissa kaaos, omaiset joutuvat Helsingissä kiusallisiin tilanteisiin – "Ajamme paikasta toiseen, emmekä löydä arkkuun laitettavaa vainajaa"

Vainajatilojen alkuvuoden ruuhkat ovat aiheuttaneet paljon ongelmia pääkaupunkiseudulla. Vaikea tilanne on tuttu aiemmilta tammikuilta, mutta tänä vuonna tilanne on poikkeuksellisen paha, koska hautajaisten järjestämistä on venytetty vielä normaaliakin vuodenvaihdetta pidemmälle. Tämän vuoksi vainajatilat ovat täyttyneet äärimmilleen ja esimerkiksi Malmin sairaalan pihalle on tuotu kylmäkontteja.

–  Voimme joutua ajamaan paikasta toiseen, kun vainajalle ei löydy paikkaa tai emme löydä arkkuun laitettavaa vainajaa, sanoo Helsingin Hautauskuljetuksen yrittäjä Kalle Katajamäki.

Tilanteet voivat olla omaisille hyvin kiusallisia.

– Toisinaan omaiset ovat mukana, eivätkä hekään tiedä missä vainaja on. Kun joutuu kauan etsimään, ei se varmasti tunnu mukavalta. Lopulta kaikille on kuitenkin löytynyt paikka ja tilanne on ratkennut. Ylimääräistä aikaa menee kuitenkin paljon. Aikatauluista tulee paljon ongelmia.

Katajamäki antaa ongelmasta esimerkin yleisellä tasolla.

– Meille on tullut kuljetus oikeuslääketieteelliseltä, mutta selviääkin ettei vainaja ole siellä. Monen soiton jälkeen hautaustoimisto saa selville, että vainaja saattaa olla kaupungin kylmiössä Kustaankartanossa, jossa on sattunut olemaan tilaa. Tai sitten vainaja on esimerkiksi Lohjalla.

Katajamäen mukaan ongelmien taustalla on se, ettei tietoa vainajista ole keskitetty mihinkään.

– Ei ole paikkaa, josta sen voisi selvittää. Sairaalat ja osastotkaan eivät välttämättä tiedä.

Husista kerrotaan että vainajakuljetuksiin liittyvien ongelmien korjaaminen on työn alla.

– Tiedot saa uudesta järjestelmästä, jonka Hus ottaa käyttöön nyt kevään aikana. Husille tulee yksi puhelinnumero, jonka kautta myös hautauskuljetukset tulevaisuudessa järjestyvät. Uudistukset eivät sinänsä liity nykyiseen tilanteeseen, vaan ovat olleet työn alla jo pidempään, sanoo Hus Asvian palvelupäällikkö Jari Räty.

Helsingin kaupunki aikoo liittyä samaan järjestelmään viimeistään vuonna 2025, jolloin Malmin hautausmaan viereen valmistuu keskitetyt vainajatilat.

– Husin järjestelmä tulee ratkaisemaan tämän ongelman. Helsingissä se sairaalan osasto, tai seniorikeskuksen ryhmäkoti, missä potilas tai asukas on menehtynyt, tietää, missä vainajatilassa vainaja on. Suursuon sairaalan vainajatilasta joudutaan siirtämään eniten vainajia eteenpäin. Silloin sairaalan vahtimestari tietää, minne vainaja on siirretty, johtajalääkäri Laura Pikkarainen sanoo.

Ruumiskontit palasivat helsinkiläisen sairaalan parkkipaikalle: ovat jo lähes täynnä – "Tuntuivat näkynä pelottavalta"

Ruumiskontteja yhä sairaalan parkkipaikalla Helsingissä – kulut vuodessa jopa 140 000 euroa

Kuvat: Uusia ruumiskontteja sairaalan parkkipaikalle – suora näkymä naapuritalon parvekkeelta

Vainajatiloja Helsingissä

Helsingin kaupungilla on 310 vainajatilaa

Husilla vainajatiloja on 531, joista suurin osa on pääkaupunkiseudulla.

THL:n vanhoissa tiloissa Ruskeasuolla oli 167 vainajapaikkaa. Tilkanmäellä on tällä hetkellä käytössä 162 paikkaa. Lisäksi myöhemmin tulee käyttöön 58 paikkaa, joiden odotetaan helpottavan ruuhkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut