Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoisella nimellä toimiva kivijalkaliike luopuu tiloistaan – Kirsi vietti lapsuutensa kaupan nurkissa ja pyöritti sitä yli 30 vuotta: "Kun apteekki lähti, ero oli selkeä"

Kivijalkamyymälä: Perinteikäs Liitos-Asuste luopuu liikepaikastaan. Yrittäjä on nähnyt, miten Thalian aukio Pohjois-Haagassa on hiljentynyt.

Pohjois-Haagan Thalian aukiolla pisimpään pysyneen liikkeen, 67-vuotiaan vaatekauppa Liitos-Asusteen molemmat sovituskopit ovat yhtä aikaa käytössä. Se on liikkeen omistajan Kirsi Vaaraman mukaan harvinaista, mutta syykin on selvillä.

Kun Vaarama kertoi sosiaalisessa mediassa sulkemisesta, moni havahtui ilmoitukseen ja asiakkaita on sen jälkeen riittänyt tavallistakin enemmän.

– Ihmiset heräävät usein siinä vaiheessa, kun jokin liike lähtee. Tämä on ollut pitkän miettimisen tulos.

Vaatekauppa on viimeistä päivää auki maaliskuun puolessa välissä. Yrittäjä on todistanut torin elämän hiipumista jo vuosia.

– Olen nähnyt, miten aukio on hiljentynyt, kun apteekki lähti. Ero oli selkeä.

Thalian aukiolla on vuosien varrella ollut apteekin lisäksi muun muassa maito- ja lihakauppa, valokuvausliike, apteekki, rautakauppa ja sähköliike.

Vaaraman äiti osti liikkeen 50 vuotta sitten. Pikku-Kirsi pyöri liikkeen nurkissa äidin työpäivien ajan. Perhe asui tuolloin Puistolassa ja Kirsillä oli kavereita molemmissa paikoissa. Kokopäiväiseksi yrittäjäksi Vaarama ryhtyi vuonna 1997.

Hän ei ole lopettamassa yrityksensä toimintaa kokonaan. Yli 20 vuotta jatkunut viikoittainen työ senioritaloissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla vaatteita kauppaamassa jatkuu. Liikkeen sulkeminen oli kuitenkin oikea päätös oman jaksamisen ja asiakkaiden vähenemisen vuoksi.

– Olen viimeiset 30 vuotta tehnyt kuusipäiväistä viikkoa, viisikin olisi riittänyt aika hyvin. Senioritaloissa asiakkaita on ollut mukavasti. Täällä on ollut vähän hiljaisempaa.

Pohjois-Haagassa asuva Eila Ilenius-Poltto on tullut etsimään valkoista kaulahuivia, mutta innostuukin sovittamaan neuleita.

– Sulkeminen herättää surullisia ajatuksia. Vaatteet ovat olleet kukkarolle sopivia ja sopivia muutenkin. Marketit ovat niin valtavia.

Asiakas Tarja Koskela on Pohjois-Haaga-seuran varapuheenjohtaja ja suree pikkukauppojen katoa.

– Meille asukkaille on ollut iso asia, että palveluita on ollut. Tämä on ollut monille ihmisille korvaamaton paikka. Palvelu on ollut hyvää, samoin valikoima.

Keskustelua on käyty siitä, mitä liikkeen yläpuolella olevalle Liitos-Asusteen valomainokselle tapahtuu.

Koskela sanoo olleensa yhteydessä Helsingin kaupunginmuseoon. Vielä mainoksen kohtalosta ei ole tietoa.

– Myynnissä se ei ole, koska yritys jatkaa vielä toimintaansa. Museo olisi eri asia. Roskiin se ei missään tapauksessa ole menossa, Vaarama toteaa.

Mistä yrityksen erikoinen nimi tulee?

– Haaga liitettiin Helsinkiin joitakin vuosia aikaisemmin. On päätelty, että Liitos-Asusteen nimi on tullut siitä. Ihmiset ovat tunteneet sen tällä nimellä, joten en ole lähtenyt sitä muuttamaan.

Haagan kauppala liitettiin Helsingin maalaiskunnasta Helsinkiin vuonna 1946.