Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

1 000 litraa vettä, 500 kiloa suolaa ja valot pois – avaruusajan rentoutusmenetelmä hullaannutti huippu-urheilijat ja nyt sitä tarjotaan kaikille

Terveys: Kellunta suolaisessa vedessä pimeässä tilassa hellii ylikuormittunutta kehoa ja mieltä, uskoo yrittäjä.

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa melkein joka viides työntekijä kokee melko paljon tai paljon stressioireita. Pandemia-aika on lisännyt monen muunkin kokemaa kuormitusta tavalla tai toisella.

Stressin poistoon on paljon keinoja. Yksi arkisimmista ja hyväksi koetuista on perinteinen sauna, jossa löylyt ovat tuottaneet läpi historian suomalaisille hyvinvointia ja hyvää oloa.

Nyt stressin lievittämisessä on laskeutunut uusi avaruusaika. Matinkylän Kellumossa on mahdollisuus kokeilla uutta rentoutumismuotoa.

Yrittäjä Teppo Räisänen aloitti viime syksynä palvelun, jossa rentoutuskellunnan avulla voidaan laskea stressitasoa ja rentouttaa koko keho kertaheitolla.

– Pimeässä tiivistetyssä tilassa suljetaan kaikki ärsykkeet pois. Hermotoiminta laskee automaattisesti hyvin alas. Tunne on kuin leijuisi avaruudessa, Räisänen kuvailee.

Janne Raninen perusti Helsinkiin raivohuoneen ja nyt printtereitä ja kahvinkeittimiä hakkaavat säpäleiksi varsinkin naiset – "Moni on kysynyt saako täällä huutaa"

Menetelmä perustuu suolakelluntaan, jossa mennään kellumaan ja rentoutumaan vedellä täytettyyn tankkiin. Tankissa on tuhat litraa vettä ja 500 kiloa epsom-suolaa.

Aineenvaihdunta nopeutuu, syke ja verenpaine laskee.

Moni etsii nyt päänsisäiseen kaaokseen rauhaa lempeästä mutta intensiivisestä yin-joogasta – "Yin voi näyttää pötköttelyltä mutta olla hapokasta", sanoo palauttavan joogan opettaja Sanna Majander

Jos keho on rasittuneessa tilassa tai aivot ylikuormittuneet, suolavedessä pimeässä voi sananmukaisesti ajaa kehonsa koneet alas.

– Kellunnan aikana syke laskee ja stressihormonin tuotannot laskevat. Tämän tuloksena keho saa levätä poikkeuksellisella tavalla ja hermoston toiminta rauhoittuu.

Menetelmä on kehitetty jo 1950-luvulla aivotutkimuksen sivutuotteena. Muutamaa vuotta myöhemmin, kuulentojen aikaan 1960-luvun lopulla suolakellumista alettiin käyttää rentoutumismuotona.

Urheilumaailmassa, varsinkin Yhdysvalloissa, tiedetään monien lajien ammattilaisten käyttäneen suolakelluntaa nopeampaan palautumiseen. Mitä amerikkalaiset edellä, sitä suomalaiset perässä.

Palautuminen on ammattiurheilijalle kaikki kaikessa.

On helppo ymmärtää miksi urheilijat ovat tykästyneet menetelmään: aineenvaihdunta nopeutuu, syke ja verenpaine laskee, lihaksisto rentoutuu kokonaisvaltaisesti ja turvallisesti.

"Aina mennään kun olosuhteet ovat kohdillaan" – Retkiluistelijat Netta ja Peik tekevät merellä jopa 50 kilometrin lenkkejä, näin konkarit varautuvat riskeihin

Räisäsen mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla on arviolta 60 000 ihmistä, jotka kärsivät univaikeuksista.

Nykyisin tiedetään, että unen laatu vaikuttaa moneen, sydäntaudista ylipainoon.

– Tämä on turvallinen vaihtoehto myös parempaan uneen. Kaikki tiedämme, kuinka hyvin sauna toimii. Tässä menetelmässä mennään vähän pidemmälle.

Jatkuva ylikuormitus horjuttaa ihmistä eri keinoin, varsinkin muisti ja keskittymiskyky ovat silloin koetuksella. Jokaiselle on tärkeää löytää oma tapansa purkaa stressiä ja siitä aiheutuvaa huonoa oloa.

Unohda kaljakellunta, nyt tulee Kallio-kellunta – "Vaatteet pois ja tankkiin"