Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointiyrittäjä on kokenut koronasulkujen karut seuraukset: "Kerron asiakkaille, että pitää ajatella positiivisesti ja opetan miten hallita stressiä, mutta itse en enää osaa"

Korona: Rajoitukset veivät Anja Huovisen tulot ja osan eläkesäästöistä.

Surullinen, vihainen, pettynyt, katkera. Joogayrittäjänä toimivan Anja Huovisen tunteet ovat viime kuukausina kulkeneet vuoristorataa. Toistuvat koronarajoitukset ovat vieneet Huoviselta työn ja toimeentulon ja melkein terveydenkin.

Kahden koronavuoden aikana Huovinen on sulkenut joogasalinsa kahteen kertaan. Hän on opetellut uusia taitoja ja käynyt läpi digiyrittäjäkoulutuksen, eroseminaarin ohjaajakoulutuksen ja matkailualan koulutuksia.

Kuudesti viikossa treenannut Maiju-Emilia, 25, odottaa jo liikuntapaikkojen avautumista – "Koulujuttuihin ei pysty keskittymään, eikä illalla väsytä"

Itkua ja valvottuja öitä on riittänyt, kävelykilometrejä Kössi-koiran kanssa on kertynyt satoja, ellei tuhat.

– Olen hyvinvointiyrittäjä. Kerron asiakkaille, että pitää ajatella positiivisesti. Opetan muille, miten hallita stressiä joogan ja hengityksen avulla, mutta itse en enää osaa. Olen voinut todella huonosti ja käynyt burnoutin partaalla, Huovinen kertoo.

Huovinen saa pääasiallisen elantonsa joogayrityksestään. Korona-aikana tulot ovat romahtaneet ja Huovinen on muun muassa joutunut luopumaan vakituisesta vuokratilasta. Verrattuna koronaa edeltävään aikaan Huovisen yrityksen liikevaihto kutistui viime kevään ensimmäisellä vuosineljänneksellä 65 prosenttia. Huovinen arvioi, että tänä vuonna pudotus tulee olemaan vielä suurempi.

Viime keväänä hän haki ja sai korvauksia TE-toimistosta, tänä vuonna korvauksia ei enää saanut.

– Kun kysyin asiaa, minulle sanottiin, että tukiohjelma on lopetettu. Tällä hetkellä en saa tuloja mistään. Minulla on kaksi lasta, ja olen joutunut käyttämään eläkettä varten säästämiäni rahoja, Huovinen kertoo.

Huovinen sanoo, että moni liikunta-alalla on katkera tilanteesta.  

– Työtä ei saa tehdä, eikä korvauksia saa mistään. On epäreilua, että juuri liikunta-alaa kohdellaan näin. Johtuuko se siitä, että meillä ei ole samanlaista vahvaa lobbaajaa kuin esimerkiksi (matkailu- ja ravintola-alan) Mara, Huovinen kysyy.

Elokuvateatterien yksityisnäytökset ponkaisivat suosioon – "Usein paikalla on pieni kaveriporukka tai kaksi perhettä lasten kanssa"

Viime syksyä Huovinen kuvaa ihanaksi. Tunnit Laaksolahden monitoimitalolla täyttyivät, Huovinen veti ensimmäisen eroryhmänsä ja järjesti ensimmäiset joogaretriittinsä.

Sitten tuli omikron ja liikuntatilat suljettiin jälleen.

Huovinen pitää rajoituksia epäoikeudenmukaisina ja jopa vahingollisina.

– Osassa maata liikuntapaikat voivat olla auki. Miksi ei voi rajata vaikka 10 hengen ryhmiin? Miksi terve ihminen ei saa käydä joogassa? Itse koen, että jatkuva liikunnan rajoittaminen voi olla jopa vaarallisempaa kuin lievä omikron, josta voi parantua muutamassa päivässä. Kuinka kauan kestää parantua vaikkapa masennuksesta ja sydän- ja verisuonitaudeista?

Rajoituksia ollaan purkamassa ensi tiistaista alkaen. Ryhmäliikuntatilojen sulku saattaa kuitenkin edelleen jatkua.

– Ihanaa, jos sulku puretaan aiemmin. Näiden kokemusten jälkeen pelko siitä, että uusia rajoituksia voi tulla milloin vain, istuu kuitenkin syvässä, Huovinen sanoo.

Korona sysäsi matkatoimistoalan syöksykierteeseen – Myynti laski lähes 85 prosenttia

Maratoneja pidempi ultrajuoksu kasvattaa henkistä kanttia – ensikertalainen treenasi vuoden ja taisteli maaliin puolivälin epäuskosta huolimatta

"Et voi mennä kuntosalille, mutta voit istua baarissa" – Olympiakomitean toimitusjohtajan mukaan nykyrajoitukset eivät ole kansan oikeustajun mukaisia