Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinki myy kaksi arvorakennusta – Aitta halutaan myydä ravintolaksi ja torppa kodiksi

Helsingin kaupunki on laittanut myyntiin kaksi 1800-luvulla rakennettua kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta.

Kruununhaan edustalla sijaitseva Tervasaaren aitta myydään ravintolakäyttöön ja Tapanilassa sijaitseva Franzenin torppa asuinkäyttöön.

Tervasaari toimi 1600-luvulla nimensä mukaisesti Helsingin tervakaupan keskuksena.

Tervakaupan hiipuessa saaren aittoja käytettiin muiden kauppatavaroiden varastoimiseen. Myynnissä olevan hirsirunkoisen aitan rakennutti vuonna 1805 kauppias Petter Heidenstrauch. Se on Tervasaaren viimeinen säilynyt aitta. Rakennus toimi toisen maailmansodan aikana ilmatorjuntatykistön majapaikkana.

Tervasaari kunnostettiin virkistysalueeksi vuonna 1966, ja aitta muutettiin samalla kesäkahvilaksi.

Aitta on toiminut 60-luvulta yhtäjaksoisesti kahvilana ja ravintolana.

Vuosien saatossa rakennusta on muutettu ympärivuotiseen ravintolatoimintaan sopivaksi – tiloja on muutettu lämpimiksi, varasto muutettu liiketilaksi ja keittiötiloja muutettu useampaan kertaan.

Tapanilan Tiilentekijänmäellä sijaitseva Franzenin torppa on rakennettu arviolta 1860-luvulla.

Myös Mosabackan torppana ja sotilastorppana tunnettu rakennus sai nykyisen nimensä ratavartija Anders Gustav Franzenilta, joka asui rakennuksessa 1800-luvun lopulla.

Perimätiedon mukaan kansalliskirjailija Aleksis Kivi majoittui torpan sivukamarissa perheen vieraana kesällä 1870 kirjoittaen Margareta-näytelmän käsikirjoitusta.

Lue vielä:

Radanvartta rakennetaan kiivaasti, mutta tähän vaatimattomaan torppaan puiston keskellä ei kajota – Kuka ostaisi mökin, jossa Aleksis Kivikin on asunut?

Kaupunkiympäristölautakunta on myöntänyt myyntiluvan rakennuksille viime vuoden toukokuussa.

Tervasaaren aitan myyntiä hoitaa Newsec Advisory Finland Oy. Tarjoukset on jätettävä 11. maaliskuuta klo 14 mennessä.

Franzenin torppa myydään Huutokaupat.net –palvelussa. Tarjousaika päättyy 29. maaliskuuta kello 12 tai kolme minuuttia viimeisen hyväksytyn tarjouksen jälkeen.