Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa löydettiin 523 väärennettyä euroseteliä viime vuonna

Suomessa löydettiin viime vuoden aikana 523 väärennettyä euroseteliä. Määrä on pienin sitten vuoden 2014, jolloin euroseteliväärennöksiä löytyi 502. Väärennettyjä seteleitä löydetään maassamme vähän muuhun euroalueeseen verrattuna, kertoo Suomen Pankki.

– Yleensä euroseteliväärennöksiä löydetään vuosittain noin 500–2 000, joten viime vuonna väärennettyjä seteleitä löytyi vähän verrattuna moneen muuhun vuoteen, sanoo tiedotteessa seteliasiantuntija Olli Vehmas Suomen Pankista.

Esimerkiksi vuonna 2020 niitä löytyi lähes kolminkertainen määrä, 1 496.

Viime vuonna Suomessa löydettiin eniten 20 euron väärennöksiä, yhteensä 188. Toiseksi eniten oli 10 euron väärennöksiä, 156 kappaletta. 50 euron väärennöksiä löytyi 148.

Vehmas toteaa, että on hyvin harvinaista joutua tekemisiin väärennetyn setelin kanssa. Aina on silti hyvä kiinnittää huomiota setelin turvatekijöihin.

Tiedotteen mukaan euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa. Tarkastuksessa voi käyttää yksinkertaisia testejä. Kannattaa esimerkiksi tunnustella setelin painatusta, katsoa seteliä valoa vasten ja kallistella sitä. Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito.

Euroopan keskuspankki kertoo tiedotteessaan, että viime vuonna löydettiin miljoonaa aitoa liikkeessä olevaa seteliä kohden vain 12 väärennöstä. Se on vähemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Vuonna 2021 kierrosta poistettiin noin 347 000 väärennettyä euroseteliä. Se on lähes 25 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020.

Eniten väärennettiin edelleen 20 ja 50 euron seteleitä. Niiden yhteenlaskettu osuus oli noin kaksi kolmasosaa kaikista väärennöksistä. Väärennöksistä suurin osa (95 prosenttia) havaittiin euroalueen maissa.