Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omakannassa voi asioida lapsen puolesta entistä laajemmin – Muutokset vaikuttavat näihin asioihin

Huoltajat, joilla on huollonjakosopimus, voivat nyt asioida lapsensa puolesta Omakannassa. Jos alaikäisellä on joku muu tiedonsaantiin oikeutettu henkilö, hän pääsee katsomaan lapsen tietoja Omakannassa. Myös turvakieltoasioihin on tullut helpotuksia, kertoo Kela tiedotteessaan.

Ne huoltajat, joilla on oikeus tehdä päätöksiä lapsen puolesta terveydenhuollon asioissa, voivat esimerkiksi uusia reseptejä ja antaa luvan lapsen puolesta potilastietojen luovuttamiseen.

Jotta huoltajat pääsevät lapsen puolesta Omakantaan huollonjakosopimuksessa sovitulla tavalla, viranomaisen on pitänyt kirjata sopimus väestötietojärjestelmään kooditettuna. Jos sopimusta ei ole kooditettu, huoltajat voivat valtuuttaa toisensa asioimaan lapsen puolesta Omakannassa. Valtuuttaminen onnistuu Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Tiedotteessa kerrotaan, että aiemmin lapsen puolesta ei voinut asioida lainkaan, jos huollonjakosopimus koski muitakin asioita kuin pelkästään asumisjärjestelyitä.

– Nyt tehdyt uudistukset helpottavat monien elämää, sanoo tiedotteessa liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos Kelan Kanta-palveluista.

Henkilö, jolla on tiedonsaantioikeus alaikäisen lapsen terveyspalvelujen tietoihin, voi nähdä lapsen tiedot Omakannassa.

– Tiedonsaantioikeutettu voi muun muassa tarkastaa tutkimustuloksia tai käynnin tietoja ja reseptejä. Tiedonsaantioikeutettu ei kuitenkaan voi tehdä Omakannassa lapsen puolesta toimenpiteitä, eli hän ei voi esimerkiksi lähettää reseptin uusimispyyntöä, Holmroos selventää.

Tiedonsaantioikeutettu voi olla esimerkiksi lapsen vanhempi, jolla ei ole huoltajuutta tai päätöksenteko-oikeutta terveydenhuollon asioissa. Hän voi olla myös joku muu lapsen tukihenkilö.

Huoltajat pääsevät nyt asioimaan Omakannassa lapsen puolesta aiempaa paremmin, jos perheessä on turvakieltoja. Tähän asti huoltajan turvakielto on estänyt toisen huoltajan asioinnin lapsen puolesta Omakannassa. Nyt asiointi on mahdollista Suomi.fi-valtuudella.

Jos molemmilla huoltajilla on turvakielto, aiemmin kumpikaan heistä ei ole päässyt asioimaan Omakannassa alaikäisen lapsen puolesta. Myös tässä tapauksessa asiointi on tästä lähtien mahdollista Suomi.fi-valtuudella.

Holmroosin mukaan lapsen turvakielto estää jatkossakin huoltajien asioinnin lapsen puolesta Omakannassa.

– Lapsen turvallisuus on tässä etusijalla, Holmroos sanoo.

Huoltaja voi asioida Omakannassa kaikkien lastensa puolesta. Tietojen näkyminen Omakannassa yli 10-vuotiaan lapsen huoltajalle on mahdollista sitten, kun kyseisessä terveydenhuollon organisaatiossa on tehty tarvittavat muutostyöt potilastietojärjestelmään.

Osa huoltajista pääsee jo nyt näkemään yli 10-vuotiaiden alaikäisten lastensa tiedot.