Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköt katkesivat sadoista kodeista Sipoossa ja Östersundomissa, kun raskas lumi taivutti puita johtojen päälle – Sähköyhtiön pomo: "Erikoinen viikonloppu"

Valtteri-myrsky aiheutti viikonvaihteessa satoihin kotitalouksiin sähkökatkoja, joista suurin osa sattui Söderkullasta länteen ja etelään päin sekä saaristoon. Katkot kestivät pääsääntöisesti 1–2 tuntia.

– Tykkylumi rupesi kertymään puihin ja ne taipuivat sähkölinjoille, Sipoon Energian verkkoliiketoiminnan johtaja Osmo Auvinen kiteyttää sähkökatkojen syyn.

Sen sijaan sähkölinjoille kaatuneita puita oli vähemmän.

Sähköyhtiön partiot lähtivät urakoimaan puita pois linjoilta muun muassa Hitåstä, Gumbosta, saaristosta sekä Helsingin puolelta muun muassa Östersundomista. Saaristossa katkoja oli Granössä ja Norrkullalandetissa.

– Itä- ja pohjoispuolella Sipoota ei ollut sähkökatkoja juuri ollenkaan, Auvinen hämmästelee.

Söderkullan ja Nikkilän sähkönjakelun turvana ovat kaapelit maan alla.

Joissakin paikoissa, kuten Sakarinmäen ympäristössä, sähkökatkoja tuli samoille kulmille jopa useita kertoja viikonlopun aikana. Auvinen kertoo, että ohuet nuoret koivut käytiin poistamassa ja samalla tutkittiin lähistön muut puut, ovatko ne pian notkistumassa linjoille. Mutta silti tuli uusia katkoja.

Ihmiset kysyvät joskus, miksi puita ei kaadeta ennakolta riittävästi. Sähköyhtiö saa pitää linjoilla kuuden metrin levyistä "johtokatua", jolta puut voi raivata, mutta ei sen kauempaa ilman lupaa. Maanomistajat eivät yleensä kuitenkaan halua metsiään parturoitavan varmuuden vuoksi.

Auvinen kuvailee viikonloppua kaiken kaikkiaan erikoiseksi. Lauantaina iltapäivällä tuuli ja pyrytti, mutta ongelmia ei ollut, koska pakkaslumi ei tartu puihin. Sähkökatkot alkoivat vasta, kun illalla lämpötila nousi hieman plussan puolelle.

– Jos olisi ollut puoli astetta viileämpää, Auvinen jossittelee.

Hän korostaa, että sähkölinjojen päälle kaatuneita tai taipuneita puita ei saa mennä itse poistamaan, vaan on odotettava ammattilaisten apua.

Kun puu osuu sähköjohtoon, siitä katkeavat sähköt automaattisena varotoimena. Mutta linjoissa voisi olla sähköt päällä automatiikan toimiessa ja puusta voisi saada vakavan sähköiskun, jos siihen koskee silloin.

Sähköt kytketään uudelleen päälle käyttövalvomosta, kun puu on poistettu.

Sipoon Energia korjasi viimeiset sähkökatkot maanantaina aamupäivällä saaristossa. Korjaukset jouduttiin keskeyttämään sunnuntaina, koska paikallinen veneenkuljettaja varoitti pimeyden tekevän merellä liikkumisesta vaarallista.