Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halvoista hinnoista tunnettu leffateatteriketju ajettiin alas Suomessa – "Tuntuu ettei meitä enää haluttu"

Virolaisen Cinamon-elokuvateatteriketjun tarina Suomessa on toistaiseksi ohi. Vuokrasopimus Kalasataman Redissä loppui eilen. Vuonna 2018 Suomeen rantautunut ketju toimi myös Pasilan Triplassa vuosina 2019–2021.

Cinamon pyrki painamaan lippujen hintaa kilpailijoitaan alemmaksi. Helsingin Uutiset selvitti lokakuussa, että hintaero saattoi olla jopa 14 euroa Cinamonin hyväksi.

Redissä on viisi salia, joissa on tilaa reilulle 600 katsojalle. Kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen sanoo, että vapaaksi jäävät tilat ovat herättäneet jo kiinnostusta muissa yrityksissä.

– Cinamon sai hyviä katsojalukuja. Tavoitteena on, että ennen kesää ollaan normaalissa arjessa, Salminen sanoo Helsingin Uutisille.

Salminen ei paljasta, minkä yrityksen kanssa neuvotteluja on käyty. Finnkinosta kerrotaan, ettei sillä ole tarkoitus avata Helsinkiin uutta elokuvateatteria. Cinamonin tilalle Triplaan kesällä tullut BioRex ei halua kommentoida, onko se kiinnostunut tiloista.

Elokuvateatterien joulukuussa alkanut sulku päättyi tällä viikolla. Korona oli kuitenkin ennättänyt tehdä tuhonsa, eikä Cinamon nähnyt tilannetta taloudellisesti kannattavaksi.

– Viimeinen näytöksemme oli 27. joulukuuta. Tupa oli silloin täynnä. Tuolloin ei ollut vielä täysin selvää, että Redin Cinamon suljetaan jo nyt. Päätös alkoi syntyä nopeasti, sanoo maajohtaja Antti Knuuttila.

Cinamon Kinon toimitusjohtaja Andac Bagioglu sanoo, että ennen keväällä 2020 alkanutta koronapandemiaa Cinamon Redin katsojamäärät olivat vahvassa kasvussa.

– Yleisö löysi meidät hyvin myös silloin, kun koronarajoitukset hetkeksi purettiin. En sano, ettemmekö palaisi koskaan Suomeen, mutta katsomme tilannetta vasta korona-ajan jälkeen. Keskitymme nyt Baltiaan, Bagioglu kertoo.

Vuonna 2005 perustetulla Cinamonilla on teattereita Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Suomen elokuvateatteriliiton puheenjohtaja Aku Jaakkola pitää Cinamonin tilannetta hyvin harmillisena. Hän osoittaa kritiikkinsä Suomen hallitukselle.

– Korona on vaatinut uhrinsa. Päättäjien toiminta tukien jakamisessa ja asioiden hoidossa on ollut järkyttävää. Toimintaympäristö Suomessa on ollut hyvin yritysvihamielinen. Lyötyä on lyöty, Jaakkola kommentoi.

Jaakkola on myös BioRex Cinemasin toimitusjohtaja.

BioRex avaa Helsingissä seuraavan elokuvateatterin syksyllä 2023 Kulttuurikasarmille. Sen rakentaminen on käynnissä Lasipalatsinaukiolla.

Toimitusjohtaja Andac Bagioglu sanoo, ettei hän halua syyttää Suomen hallitusta. Hän ihmettele kuitenkin Redin toimintaa. Bagioglu sanoo, että yhteistyö kauppakeskuksen kanssa sujui aikaisemmin hyvin, mutta viime joulukuussa tapahtui käänne.

– En tiedä syitä, mutta tuntui ettei meitä enää haluttu sinne.

Kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen kertoo, että vuokrasopimus purettiin yhteisymmärryksessä.

– Liiketalouteen liittyy riskejä. Emme ole olleet ajamassa yritystä nurkkaan vaan olemme pyrkineet olemaan joustavia. Jostain asioista olemme olleet eri mieltä. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Maajohtaja Knuuttila kuvailee, että yhteistyö Redin kanssa sujui hyvin.

– Se oli mainio teatteri. Toivottavasti jatkaja löytyy pian.