Nyt rapsahtaa yllättävä parkkisakko: tästä virheestä jaettiin kahden viikon aikana 474 maksulappua Helsingissä

Parkissa: Yllättävän harva muistaa, että suojatien viereen ei saa pysäköidä.

Yhä useampi helsinkiläinen autoilija yllättyy ikävästi löytäessään ajoneuvonsa tuulilasista parkkisakkolapun.

Yksi heistä on Myllypurossa asuva Marja Heinänen, joka jätti autonsa lähelle Myllypuron ostoskeskusta.

– Yleiset parkkipaikat olivat aivan täynnä, enkä viitsinyt lähteä viemään autoani parkkiluolaan, Heinänen kertoo.

– Olin ostoksilla korkeintaan varttitunnin verran, mutta kun palasin, eikös tuulilasissa ollut keltainen lappu, hän harmittelee.

Autoilijoiden sakkoraivo yhä silmittömämpää – pysäköinninvalvoja Jukkaa on jahdattu puukkosahan kanssa: "Laskujeni mukaan kasvoilleni on syljetty kuusi kertaa"

Heinäsen saama sakko johtui pysäköinnistä siten, että auton perä oli kiinni suojatiessä.

Kesällä 2020 muuttuneen tieliikennelain mukaan ajoneuvon saa pysäyttää tai pysäköidä taajamassa vasemmalle puolelle tietä myös kaksisuuntaisella tiellä, jos se ei vaaranna eikä haittaa liikennettä.

Viivyin ostoksilla vartin, mutta keltainen lappu oli tuulilasissa.

Ajoneuvoa ei silti saa edelleenkään pysäköidä viittä metriä ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai pyörätien jatketta.

– Tiesin, että järjestely on muuttunut, mutta luulin, että viiden metrin sääntö on voimassa vain, jos auton nokka osoittaa suojatielle päin, Heinänen sanoo.

Ilmiö on tuttu Helsingin kaupungin pysäköinninvalvonnassa ja se on osaltaan lisännyt suojatievirheistä annettujen virhemaksujen määrää. Tämä näkyy muun muassa Töölössä.

Kun vuonna 2019 Töölössä kirjoitettiin vuonna 2019 suojatiepysäköinneistä vajaat 1 600 parkkisakkoa, niiden määrä oli vuonna 2021 jo reilut 2 400.

Ullanlinnassa suojatievirheistä kirjoitettujen määrä on lähes kaksinkertaistunut ja lähes sama tahti on ollut muun muassa Munkkiniemessä, Konalassa ja Itäkeskuksessa.

– Tätä asiaa on tutkittu viimeksi viime elokuussa ja silloin tulos kyllä yllätti meidät, kertoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.

Kossilan mukaan tuolloin Helsingissä kirjoitettiin suojatiepysäköinneistä pelkästään kahden viikon aikana 537 pysäköintivirhemaksua

Näistä peräti 474 tapauksessa maksu on seurausta pysäköinnistä vasemmalle puolelle liian lähelle suojatietä niin että ajoneuvon perä on kiinni suojatiessä.

– Helsinkiläiset eivät vasemmalle pysäköidessään huomaa ottaa huomioon sääntöjä sen puolen ajosuunnan mukaisesti, Kossila toteaa.

Kaikkien parkkisakkojen määrän kehitys vaihtelee melkoisesti eri puolilla Helsinkiä.

Viimeisen kahden vuoden aikana kaikkien sakkojen määrä on kasvanut muun muassa Ullanlinnassa, Munkkiniemessä, Konalassa, Pitäjänmäessä ja Haagassa.

Munkkiniemessä annettiin virhemaksuja viime vuonna hieman yli 2 300 kertaa eli 300 kertaa enemmän kuin vuonna 2019.

Sen sijaan Kampissa ja etenkin Pasilassa sakkojen määrä on parin vuoden aikajänteellä vähentynyt.

– Tämä kehitys johtuu yleensä siitä, että jossain kaupunginosassa on muutettu alueellisia pysäköintijärjestelyitä, Kossila kertoo.

Pitäisikö 80 euron parkkisakon olla kovempi, jos pysäköi suojatien eteen tai ratikan tukkeeksi? – Perheenisä Ville: "Voisi suhteuttaa henkilön omiin tuloihin"

Korona-aikana liikennemäärät ovat olleet Helsingissä noin neljänneksen pienempiä kuin ennen epidemiaa.

– Nyt sakkoja kirjoitetaan noin 140 000 kappaletta vuodessa, mikä on ollut noin 20 000 virhemaksua vähemmän kuin tavallisesti, Kossila kertoo.

"Voi säästää kymmeniä euroja päivässä" – Helsingin kantakaupungista on voinut tuurilla löytää ilmaisen parkkipaikan ja nyt porsaanreikä halutaan tukkia lopullisesti

Wolt-kuskit pähkäilevät välillä Helsingin outoja osoitteita – vaikeinta on silti parkkipaikan löytäminen: Said Hasan kertoo keinon, jolla yrittää välttyä parkkisakoilta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut