"Kiireetön aamiainen on yksi tärkeimpiä asioita" – helsinkiläiset innostuivat staycation-lomista, mutta alkuvuoden tiukat rajoitukset vähensivät varauksia

Hotellit: Helsinkiläiset innostuivat staycation-lomista mutta tammikuun tiukat rajoitukset laskivat varauksien määrää.

Ulkomaanmatkustuksen vähennyttyä suomalaisten kiinnostus viikonloppureissuihin lähialueen hotelleissa on kasvanut.

– Staycation on ilmiö, joka on vahvistunut pandemian aikana. Jonkin verran sitä harrastettiin aiemminkin, mutta kun rajat sulkeutuivat, sen suosio ja käyttö kasvoi kovasti, Suomen Clarion hotelleja edustava Outi Hartman kertoo.

Hotellit ovat vastanneet staycation-asiakkaiden tarpeisiin kehittämällä erilaisia majoituspaketteja ja palveluita.

Staycation tulee englannin kielen sanoista stay ja vacation. Tällä viitataan omassa kotikaupungissa pysymisen ja loman yhdistämiseen.

Viime vuoden lopulla kiristyneet koronarajoitukset ovat vaikuttaneet suuresti hotellipalveluihin, kuten ravintoloiden ja kylpyläosastojen aukioloon.

Hartmanin mukaan rajoituksien vuoksi kaikkia staycation-asiakaskunnan haluamia palveluita ei ole pystytty tarjoamaan, mikä on näkynyt varausten määrässä.

Kiireetön aamiainen on yksi tärkeimpiä asioita.

Ruokaravintoloiden aukiolorajoituksia lievennettiin 1. helmikuuta alken.

Helsinkiläisasiakkaiden määrä parin viime vuoden aikana Hilton Helsinki Strandissa on yllättänyt hotellin operatiivisen johtajan Jani Jernströmin.

– Se on mahtava asia. Haluaisin pystyä kiittämään helsinkiläisiä siitä, että olemme saaneet paikallisia käymään.

Vieraiden toiveet ovat olleet varsin yksinkertaisia: kylpy, lasi viiniä ja sänkyyn rentoutumaan.

– Moni puhuu haluavansa vain pakoon arjesta. Hyvät unet, ruoka ja kylpy kuulostaa simppeliltä, mutta ei se arjessa sitä ole, Jernström kertoo.

Vuosaaressa sijaitsevaan hotelli Rantapuistoon viikonloppuvierailijoita tulee läheltä ja kaukaa.

Uudet koronarajoitukset ovat pitäneet hotellialan varpaillaan, ja sen tietää myös hotellin operatiivinen päällikkö Tiina Ruuska.

– Yksi staycationin idea on, että ravintolassa saa olla pitkään.

Parhaimmillaan Vuosaaressa pääsee luontoloman ja suojellun arkkitehtuurin makuun, Ruuska sanoo.

– Sijaintia ajatellen ollaan hyvässä asemassa täällä luonnon ja meren läheisyydessä.

Ennen koronaa ulkomailta tulevien hotellivieraiden määrä liikkui Helsingin hotelleissa noin 60 prosentissa. Kansainvälisten konferenssien ja työmatkustuksen puuttuessa lukemat ovat pudonneet ja kotimaiset asiakkaat täyttävät tyhjiötä.

– Varaustilanne on nyt varsinkin viikonloppujen osalta hyvä, totesi tammikuussa Scandic Grand Centralin hotellinjohtaja Satu Järvelä.

Rautatieasemalle viime vuonna avautuneen Scandic Grand Central -hotellin vieraista osa tulee lähialueelta, jopa 20 kilometrin säteeltä.

Kaupunkilaiset haluavat irtioton arjesta.

– Ensin valitaan hotellikohde, sitten mietitään tekemistä, viestintäpäällikkö Johanna Uimonen kuvailee.

Uimosen ja Järvelän mielestä lähilomat ovat tässä ajassa hyvä tapa hengähtää matkustamatta kauas. Staycation on yksi keino saada omaa rauhaa tai yhteistä aikaa läheisten kesken.

– Viikonloppuina kiireetön aamiainen on hotellivieraille yksi tärkeimpiä asioita, Johanna Uimonen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut