Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhankaupunginkosken pato puretaan, linjasi lautakunta – monta mutkaa kuitenkin vielä edessä

Vanhankaupunginkosken patoa on vuosien varrella vaadittu purettavaksi useaan otteeseen. Tiistaina käsittelyssä oli Emma Karin (vihr.) purkamisesta tekemä valtuustoaloite, jonka kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi vastoin virkamiesten tekemää pohjaesitystä. Päätös syntyi äänin 12–1.

Vaikka Helsinki on käynnistämässä toimenpiteitä Vanhakaupunginkosken itähaaran kalatien kunnostamiseksi, Emma Karin aloitteen mukaan merkittävin vaelluskalakantojen elpymisen este on länsihaaran pato. Pato estää kunnostamisen jälkeenkin kalojen nousua ja johtaa niiden loukaantumisiin ja kuolemiin.

Padon purkamisen käsittelyssä aikalisä – verkkokyselyssä selvä enemmistö kannatti kosken vapauttamista

Padon purkaminen olisi merkittävä konkreettinen toimenpide, jolla kaupunki suojelee luonnon monimuotoisuutta. Etenkin uhanalaisen villin meritaimenen nousuedellytyksiä tulisi parantaa lajin kannan elvyttämiseksi.

Padon purkaminen on mahdollista toteuttaa kokonaan tai osittain, jolloin alueen museoarvoille koituu mahdollisimman vähän haittaa. Samalla myös länsihaaraan tulisi rakentaa toimiva nousu- ja laskeutumisuoma, Kari katsoo.

Helsingin kaupunkiympäristön tekemien ja teettämien tarkastelujen pohjalta toimiala toteaa, että pelkkä padon purkaminen ei mahdollistaisi kalojen nousua, vaan länsihaaraan olisi rakennettava nousureitti, kuten Emma Karin valtuustoaloitteessa ehdotetaan.

Pelkkä padon purkaminen aiheuttaisi nousuesteen länsihaaraan ja itähaaran kuivumisen, jolloin kala ei nousisi Vantaanjokeen. Mikäli pato purettaisiin, ei myöskään HSY:n varavedenottamo Viikissä olisi enää toimiva, kirjoitetaan kaupunkiympäristön toimialan laatimassa lausuntoehdotuksessa. HSY:stä puolestaan täsmennetään HU:lle, että "hyviä ratkaisuja on varmasti löydettävissä", joilla varavedenotto voidaan turvata, jos pato päätetään purkaa.

Padon purkaminen ja nousureitin rakentaminen ei olisi mahdollista ilman pohjapadon rakentamista länsihaaran niskalle, sillä muuten Vantaanjoen pinta laskisi lähes kymmenen kilometrin matkalta ja aiheuttaisi ongelmia muun muassa joen rantapenkereiden vakaudelle. Pinnankorkeuden laskun vaikutusalue ulottuisi pääuomassa Ruutinkoskelle, Keravanjoessa Kirkonkylänkoskelle ja Longinojassa sen alajuoksulle.

"Tänne kun kävelee, niin on kuin böndellä" – helsinkiläisten kesäparatiisista voi tehdä kauppareissun veneellä Kalasatamaan

Länsihaara on padon yläpuolelta huomattavasti syvempi kuin itähaara, joten uomaa pitäisi täyttää uuden pohjapadon alapuolelta ja nousu-uomaa tulisi myös louhia nykyisen padon kohdalta.

Länsihaarassa luonnonmukaisin ratkaisuin toteutettavan nousu-uoman pituuskaltevuus olisi noin 5–6 prosenttia, joka ei mahdollistaisi vaellussiian nousua Vantaanjokeen. Padon purkaminen ja kalatien toteuttaminen länsihaaraan olisi kustannuksiltaan merkittävästi kalliimpaa kuin itähaaran suunniteltu kunnostus.

Vuosia puhuttanut pato-asia saa edelleen jatkoa – Vanhankaupunginkosken padon purkamisen ympäristövaikutukset selvitetään

Lisäksi kaupunki on jo aiemmin toisen valtuustoaloiteen yhteydessä teettänyt selvityksen padon purun oikeudellisista edellytyksistä, sillä pato on tiukasti suojeltu, valtakunnallisesti arvokkaaksi arvioitu kulttuuriympäristö. Vesivoimaa on alueella käytetty jo ainakin 1550-luvulta asti.

Selvityksen perusteella padon purkaminen on juridisesti erittäin monimutkaista, jos ei mahdotonta.

Padon purkuhanke etenee seuraavaksi kaupunginhallitukseen.

Juttua muokattu kello 14.33: Lisätty HSY:ltä tullut täsmennyt varavedenottamon tilanteeseen.

Padon purkamisella olisi luonnolle ikäviäkin vaikutuksia

Padon voisi purkaa kokonaan

Kaksi helsinkiläispuistoa tutkittiin ja liki jokaiselta neliömetriltä löytyi roska – "Yksi iso riesa", sanoo tutkija yleisimmästä roskatyypistä

Useita ruokarekkoja hylättiin hankeen suositulla parkkipaikalla Helsingissä – "Niihin on murtauduttu ja niitä on sakotettu"