Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

"Monille on tärkeää, että ne säilyvät" – Tommin ja Jonin autotallissa on huikea kokoelma Helsingin historiaa: Muistatko Ritzin, Bio Aulan ja Lintsin Baarin?

Keräily: Tommi ja Jon keräävät valomainoksia, jotka katoavat katukuvasta.

Tattarisuolla sijaitsevassa autotallissa soi vanha rautalankamusiikki. Sisällä aukeaa hämyisä, mutta valoisa maailma, eikä silmä äkkiseltään tiedä, mihin katsoisi. Nähtävää on niin paljon.

Helsinkiläisen Tommi Tikanojan, 56, ja Jon Granströmin, 58, autotallissa on noin 50 vanhaa neonputkivalomainosta, joita miehet keräilevät.

– Tämä on tällainen aikuisten miesten päiväkoti, Granström toteaa valojensa keskeltä.

Miehet harrastavat myös amerikanautoja.

– Neonvalot ja vanhat autot kulkevat käsikädessä. Ne ovat osa kaupunkikulttuuria.

Helsingissä vallitsi jo 1970-luvulla vahva cruising-kulttuuri. Neonvalojen loisteessa etsittiin autoilun lomassa seuraa ja viihdyttiin kaupungilla muutenkin.

Tikanojan kiinnostus neonmainoksiin syntyi 1990-luvulla, Granströmin sitäkin aikaisemmin.

Tallin seinillä on pala mennyttä Helsinkiä. Seinällä on vuosikymmenten takaa kauppojen, huoltoasemien, baarien ja ravintoloiden vanhoja logoja Helsingistä ja muualtakin.

– Yksi harvinaisimpia ja uusimpia on Eteläisellä Hesperiankadulla sijainnut elokuvateatteri Ritz. Ihmiset ovat tavanneet sen alla. Pyrimme siihen, että tiedämme aina mistä ne ovat ja mitä ne ovat, toteaa Tikanoja.

Elokuvateatteri Ritz perustettiin Töölöön vuonna 1936.

– Löysin sen vinkkien kautta. Se oli aika huonossa kunnossa. Yhtään ehjää putkea ei ollut.

Neonvalomainokset ovat myös osa Helsingin katoavaa kaupunkikuvaa sillä kun valomainoksia uusitaan, neonvaloputket eivät juurikaan enää palaa. Putket vaihdetaan muovisiin lähinnä kustannussyistä. Muovikirjainkyltit ovat korvanneet neonputkia jo 1960-luvulta lähtien.

Tallissa valoista huokuu lämmin ja nostalginen tunnelma. Kaunokirjaiminen Baari on Linnanmäeltä, Kioski-kirjaimet Haagasta ja Kontino, viimeinen neonmainos legendaarisen ravintola Palacen kulmasta.

Kinova oli kameraliike Kasarminkadulla. Olympix koreili Olympiastadionin parkkipaikalla sijainneen ravintolan katolla ennen remonttia ja päätyi Tattarisuolle mutkan kautta.

Kokoelma karttuu uusilla valomainoksilla sitä tahtia, kun niitä tulee eteen ja hinnasta päästään sopuun.

Mainoksia ostetaan, mutta niitä myös lahjoitetaan.

– Moni lahjoittaa näitä sillä tarkoituksella, että ne halutaan antaa hyvään paikkaan. Monille on tärkeää, että ne säilyvät. Suurimmalle osalle nämä ovat jätettä, Granström sanoo.

Lattialla on MTV3:n valokirjaimet, seinällä HOK:n vanha logo ja Liisankadulla sijainneen legendaarisen elokuvateatteri Bio Aulan kirjaimet.

Varastossa kuntoon laittamista odottavat elokuvateatteri Bio Bion ja Bio Illuusion sekä Malmin legendaarisen ravintola Tillikan valomainos, joka tulee olemaan ainoa muoviputkimainos, jonka keräilijät suostuvat ottamaan kokoelmaansa. Tillikan rakennus purettiin uudisrakentamisen tieltä.

Valomainokset ovat tavallisesti niin vanhoja, että Tattarisuon autotalliin päätyessään ne eivät enää toimi.

– Aika harva näistä on ollut kunnossa. 90-prosenttisesti joudumme niitä korjaamaan, Granström toteaa.

Mitään ei kuitenkaan myydä eteenpäin. Kaikki korjataan ja laitetaan tallin seinälle. Mainosten rikkoutuneet metallirungot korjataan itse. Käsin puhallettavat neonputket laitatetaan kuntoon Konalassa NeonEffectissä. Ammattitaitoisista korjaajista alkaa olla pulaa.

– Meille tärkeintä on se, että saamme Stadin historiaa esille ja palamaan. Niillä ei tee mitään, jos ne eivät pala, Tikanoja sanoo.

Helsingissä ja muuallakin Suomessa on edelleen jäljellä joitakin neoputkimainoksia, joita keräilijät odottavat saavansa kokoelmaansa.

– Seuraamme huolestuneena helsinkiläisen naistenvaateliikkeen Sabrinan kyltin kohtaloa, toteaa Tikanoja.

Kun Pohjois-Haagan Liitos-Asuste kertoi sulkevansa myymälänsä (HU 29.1.–30.1.), asiakkaat huolestuivat myös sen historiallisen valokyltin kohtalosta.

Helsingissä on jäljellä vielä muitakin legendaarisia mainoksia.

– Lasipalatsin kulmalla on edelleen neonputkimainoksia sekä ravintola Sea Horsessa, Lehtovaarassa ja Elitessä, Granström luettelee Helsingin klassikkoravintoloita.