Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiistellyn kentän portit aukesivat kaupunkilaisille – Entisellä lentokentällä voi nyt kiitää retkiluistimilla

Malmin entisen lentokentän alue avattiin tänään kaupunkilaisille. Kentän aidatulle alueelle voi jatkossa kulkea vapaasti viiden jalankulkuportin kautta.

Entisellä lentokentällä voi esimerkiksi kävellä, juosta, pyöräillä, luistella ja hiihtää, lennättää leijaa ja pelata palloa.

Moottoriajoneuvoilla, kuten mopoilla ja autoilla, ei kenttäalueella saa ajaa.

Kentälle voi tulla mihin aikaan hyvänsä. Kentän läpi kulkevat uudet ulkoilureitit ovat valaistut.

Kentän läpi kulkee kaksi pelastuslaitoksen hälytysajoreittiä.

– Eli kentällä pitää olla valppaana, mikäli kuulee sireenin, kaupunki neuvoo tiedotteessaan.

Luistelu onnistuu 1,2 kilometriä pitkällä retkiluisteluradalla, joka on leveimmillään yli kymmenen metriä.

Luistinten vaihtoa varten tarkoitetut penkit on sijoitettu terminaalirakennuksen edustalle, mutta radalle voi lähteä, mistä kohtaa tahansa.

Luisteluradan ja jään kuntoa seurataan päivittäin. Rataa jäädytetään, aurataan, harjataan ja höylätään tarpeen tullen.

Rata on ulkoilijoiden käytössä niin kauan kuin olosuhteet sallivat.

Radan kuntoa voi seurata ulkoliikunta.fi -karttapalvelusta.

Ajettu hiihtolatu kiertää toistaiseksi kenttäalueen ympäri entiseen tapaan. Latua ajetaan mahdollisesti myöhemmin kenttäalueelle.

Alun perin kenttäalue oli tarkoitus avata virkistyskäyttöön jo viime kesänä. Avaaminen lykkääntyi, kun kentällä havaittiin lentotoimintaa .

Kentän laidalla toimi myös helikoptereiden huolintayritys, jonka tontilla oli pienimuotoista lentoliikennettä.

Nyt kentällä ei ole minkäänlaista lentotoimintaa.

Esirakennustöihin liittyviä ajoneuvoja sekä pelastuslaitoksen ajoneuvoja kentällä saattaa liikkua.

Malmin entisen lentokentän alueen rakentaminen on käynnistymässä alkuvuoden 2022 aikana.

Kentän alueella valmistellaan esirakentamisurakkaa. Siihen kuuluvat maakaasun runkoputken esirakentaminen, uusi ajoyhteys kenttäalueen pohjoisosaan ja erilaisia esirakentamisen koerakenteita.

Alueella sijaitseva maakaasun runkoputki tulee siirtää uuteen sijaintiin ensimmäisten asuinalueiden, Nallenrinteen ja Lentoasemankorttelien kohdalta. Käytännössä tämä tarkoittaa mittavia kaivuutöitä noin kahden kilometrin matkalla. Töiden jälkeen kaivuualue maisemoidaan ennalleen.

Uusi ajoyhteys sijoittuu alueen pohjoisosaan Suurmetsäntien ja rullaustien väliin. Ajoyhteys tulee palvelemaan rakentamislogistiikkaa ja erilaista väliaikaiskäyttöä kuten tapahtumia.

Uuden valaistun jalankulun ja pyöräilyn reittiyhteyden varrelle on suunnitteilla myös ulkokuntoilu- ja leikkipaikka, jonka rakennustyöt käynnistyvät todennäköisesti myöhemmin keväällä.

Toistaiseksi alueen etelänurkassa toimiva pelastuslaitos jatkaa toimintaansa kenttäalueen reunalla, ja käyttää päivittäin hälytysajoreittejä kentän poikki.

Kentän alueelle tulee myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston (Stadin AO) käyttöön väistötiloja Roihupellon uuden kampuksen rakentamisen ajaksi. Isojen ajoneuvojen ulkoharjoittelualue ja ajoneuvojen huoltoharjoitteluhallit otetaan logistiikkaopetuksen käyttöön maaliskuussa 2022. Ulkoharjoittelualue on rajattu virkistyskäytössä olevasta alueesta aidalla, eikä ulkopuolisilla ole pääsyä harjoittelualueelle.

Ensimmäisten asuinkortteleiden, alueen eteläosassa sijaitsevien Nallerinteen ja Lentoasemankortteleiden, asemakaavat on hyväksytty kaupunginvaltuustossa, mutta niistä on valitettu hallinto-oikeuteen.

– Tavoite on, että näiden alueiden katurakentaminen voisi alkaa vuonna 2023 ja asuinrakentaminen vuonna 2024 valitusprosessin jälkeen, kertoo Malmin aluerakentamisen projektinjohtaja Kimmo Kuisma.

Nallerinteen ja Lentoasemankortteleihin uusille suunnitellaan noin 2000 asuntoa noin 5000 asukkaalle sekä kahta päiväkotia, peruskoulua ja tiloja pelastuslaitokselle.

Kaikkiaan Malmin lentokentän alueelle on suunniteltu noin 13 500 uutta asuntoa noin 25 000 asukkaalle.

Koko alueen rakentuminen kestää noin 25–30 vuotta.

Lue vielä:

Malmin lentokentälle luvassa paljon väliaikaista toimintaa – Ensi talvena pitkä luistinrata, myöhemmin kahden Kaisaniemen kentän kokoinen aukio

Malmin henki elää vahvana terminaalin ravintolassa – moni suree lentojen loppumista: "Kentällä ei ole sen jälkeen tapahtunut juuri mitään"

Yli 26 000:n allekirjoittama aloite Malmin kentästä jakaa päättäjien mielipiteet – "Esimerkki asiasta, jollaista olisi hyvä kysyä kansanäänestyksellä, mutta..."

Ympäristöministeriö hylkäsi Malmin kenttää koskevat valitukset – Malmin lentoaseman ystävät aikoo valittaa hallinto-oikeuteen

Kuva: Malmin kentän alkuperäistä kiitotietä alettiin rouhia irti – "Poliisille ilmoitettu"