Työpaikan vaihtaminen kannattaa, koska keskimäärin se nostaa palkkaa. Miesten palkat nousevat työpaikan vaihtamisen jälkeen keskimäärin enemmän kuin naisilla, kertoo Eläketurvakeskus (ETK) tiedotteessaan.
ETK:n uuden kuusi kuusivuosikymmentä kattavan rekisteritutkimuksen mukaan miesten palkat ovat nousseet työpaikan vaihtamisen jälkeen keskimäärin 3,4 prosenttia ja naisten kolme prosenttia.
– Kaikkien työntekijöiden kohdalla palkka ei nouse, kyse ei ole mistään palkankorotusautomaatista. Mutta keskimäärin työurien katkokset ja muutokset tuovat työntekijöille myös hyötyjä, sanoo tiedotteessa ETK:n erikoistutkija Aart-Jan Riekhoff.
Riekhoff korostaa, että luvut ovat pitkään rekisterihistoriaan perustuvia keskiarvoja. Ne pitävät sisällään palkkakehityksen vuosilta 1963–2019.
Tiedotteessa kerrotaan, että työpaikan vaihtamisen hyödyt ovat tutkimuksen mukaan samat eri ikäluokille. Vaihtaminen kannattaa työntekijälle muutaman kerran työuran aikana, myös työeläkkeen kannalta.
– Hyöty tulee tavallaan tuplana, sillä palkannousun myötä nousee myös työntekijän ansioista kertyvä eläke. Koska useimmat työpaikan vaihdokset tehdään ennen 40 ikävuoden täyttämisestä, voidaan sanoa, että työpaikan vaihtaminen ennen 40 ikävuotta on merkityksellistä tulevalle eläkkeelle, Riekhoff kertoo.
Kyse ei ole mistään palkankorotusautomaatista.
Korkeasti koulutetut miehet hyötyvät työpaikan aktiivisesta vaihtamisesta muita enemmän. Tiedotteen mukaan heillä palkka voi nousta kymmenenkin prosenttia.
Sen sijaan alemman koulutusasteen saaneiden naisten palkka näyttäisi tutkimuksen mukaan kehittyvän paremmin silloin, kun he pysyvät saman työnantajan palveluksessa.
Myös pitkä työsuhde saman työnantajan palveluksessa kasvattaa työntekijän palkkapussia, keskimäärin 1–1,5 prosenttia vuodessa. Tosin viime aikoina tämä trendi on tiedotteen mukaan heikentynyt.
Vuosina 1975 ja 1980 syntyneillä pitkä työsuhde samalla työnantajalla näkyy Riekhoffin mukaan selvästi vähemmän positiivisena palkkakehityksenä. Tämä ilmenee erityisesti vuonna 1980 syntyneiden naisten kohdalla.
Rekisteritutkimus kertoo myös, että vuosina 1975 ja 1980 syntyneet ovat vaihtaneet työpaikkaa useammin kuin vanhemmat ikäluokat. Samalla naiset ovat kirineet miesten edelle työpaikan vaihdosten määrässä.
Tutkimus perustuu ETK:n rekisteritietoihin vuosilta 1963–2019 ja tarkastelee 5 400 henkilön työuraa ja palkkakehitystä 23–39 ikävuoden välillä. Tutkimuksessa tarkastellut henkilöt ovat syntyneet vuosina 1940–1980 ja työskennelleet pääasiassa yksityisellä sektorilla.
Tiedotteen mukaan ETK:n kuusi vuosikymmentä kattava palkka- ja työsuhdeaineisto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.