Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkansaajien ostovoima kohenee tänä vuonna, ennustaa Danske Bank – Korkojen nousu huolestuttaa aiempaa useampia

Suomalaisten ansiot nousevat kuluvana vuonna keskimäärin inflaatiota nopeammin eli palkansaajien ostovoima nousee, vaikka inflaatio on nousussa. Lyhyet markkinakorot säilyvän negatiivisina, ennustaa Danske Bank Kuluttajan vuosi -katsauksessaan.

Siinä ennustetaan, että ansiotason nousu kiihtyy 2,8 prosenttiin. Inflaation ennustetaan myös kiihtyvän ja olevan tänä vuonna 2,6 prosenttia.

Tiedotteessa kerrotaan, että asuntojen hintojen ennustetaan nousevan keskimäärin kaksi prosenttia. Hintojen nousu painottuu pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin.

Katsauksessa ennustetaan, että avoimia työpaikkoja on tänä vuonna runsaasti ja koronan hellittäessä työttömyysaste laskee 6,9 prosenttiin.

Katsaukseen liittyvän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat aiempaa enemmän huolissaan korkojen noususta. Asuntovelallisista 41 prosenttia on huolissaan siitä, kun vuonna 2019 vastaava osuus oli noin kolmannes. Molemmissa tutkimuksissa vajaa kolmannes kertoi, että ei ole lainkaan huolissaan korkojen noususta.

Tiedotteen mukaan kasvava huoli korkojen noususta näkyy myös Danske Bankin asiakkaiden ottamissa korkosuojauksissa. Nyt korkosuojan ottaa noin 40 prosenttia, kun vuonna 2020 osuus oli noin 20 prosenttia.

Kuluvana vuonna kuluttajan täytyy miettiä, miten toimia inflaation noustessa samalla kun talletuskorot ovat matalat.

– Kohtuukokoinen talletus on hyvä puskuri yllättävien menojen varalta, mutta suuret talletukset aiheuttavat tappioita niiden ostovoiman laskiessa korkean inflaation oloissa, sanoo tiedotteessa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Koronakriisin aikana on maailmalla alettu puhua suuresta irtisanoutumisaallosta kun siirrytään uusiin työpaikkoihin. Suomessa tällaista ilmiötä on tiedotteen mukaan tuskin odotettavissa, koska tällä hetkellä töissä olevista uutta työpaikkaa aikoo hakea vain yhdeksän prosenttia.

Kolme vuotta sitten vastaava osuus oli 11 prosenttia ja kaksi vuotta sitten 10 prosenttia.

– Työpaikan vaihtamisaikeen mataluus on kiinnostavaa, sillä työpaikkoja on avoinna erittäin paljon. Työpaikkaa ei myöskään aiota vaihtaa merkittävästi enemmän kasvukeskuksissa kuin muualla Suomessa. Innokkaimmin uutta työpaikkaa etsivät nuoret, mutta tämäkään ei eroa aiemmasta tutkimuksesta, selvittää Kuoppamäki.

Katsauksessa käytetty kyselyaineisto on kerätty syksyllä 2021. YouGovin toteuttamaan kyselyyn vastasi 3 022 suomalaista.