Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pfizer hakee myyntilupaa koronarokotteelle, jota voisi antaa alle 5-vuotiaille myös Suomessa – Rokotetutkimuskeskuksen johtaja: "Merkki siitä, että asiat menevät eteenpäin"

Lääkeyhtiö Pfizer on keskiviikkona ilmoittanut hakevansa myyntilupaa EU-maissa rokotteelle, jota voitaisiin antaa alle 5-vuotiaille lapsille. Jos myyntilupa myönnetään, myös Suomessa voitaisiin antaa Comirnaty-rokote alle 5-vuotiaille lapsille.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet näkee asiassa vain mahdollisuuksia.

– Se on merkki siitä, että tutkimus koronarokotteista menee eteenpäin myös lasten osalta. En osaa nähdä sitä huonona asiana, Rämet kertoo.

Myyntiluvan laajentamisen taustalla on kansainvälinen lasten rokotetutkimus, jonka tekemiseen on osallistunut myös suomalaisia asiantuntijoita Tampereen yliopistosta ja Meilahden rokotetutkimuskeskuksesta.

Rämetin mukaan myyntiluvan laajentaminen tulee tarpeeseen sen vuoksi, että esimerkiksi Yhdysvalloissa on todettu arviolta 1,5 miljoonaa koronatapausta alle 5-vuotiaiden ikäluokassa. Se on johtanut maassa merkittävään sairaalahoidon tarpeeseen.

Suomessa pohditaan pikkulasten rokottamista, jos myyntilupa tulee, kertoo Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin puheenjohtaja Ville Peltola Turun yliopistosta. KRAR antaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle kannanottoja kansallisiin rokotussuosituksiin.

– Riskiryhmiin kuuluvat lapset voisivat hyötyä siitä. Kaikille lapsille siitä ei kuitenkaan välttämättä olisi merkittävää hyötyä.

Peltola toteaa, että ennen kuin rokotuksia suositeltaisiin pikkulapsille, pitäisi saada riittävä varmuus rokotteen turvallisuudesta.

– Yli 5-vuotiaille lapsille ei ole tullut mitään yllättäviä haittavaikutuksia vaan turvallisuus on ollut hyvä. Siitä huolimatta jos harkittavaksi tulee sitä pienempien lasten rokottaminen, turvallisuuden pitää olla erikseen riittävän hyvä siinä ikäryhmässä.