Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lipunhinnan nostamisen tielle ei kannata lähteä" – Koronaelpymisrahaa luvassa HSL:lle valtiolta? Liikenneministeri Harakka toi valtuuston kokoukseen rohkaisevan viestin

Päättäjät: Kaupunginvaltuustossa puhutti joukkoliikenteen tilanne.

HSL vetosi hiljattain maan hallitukseen, että joukkoliikenne tarvitsee lisätukea 120 miljoonaa euroa koronan aiheuttamista talousvaikeuksista selvitäkseen.

Keskiviikon kaupunginvaltuustossa keskusteltiin HSL:n tilanteesta, sekä siitä, pitäisikö kuntaosuutta edelleen kasvattaa, jotta palvelutasoa ei tarvitsisi karsia.

Mia Haglund (vas.) totesi, että lisärahan saaminen valtiolta on erittäin toivottavaa, mutta hänen mukaansa Helsingin päättäjät ovat ilmaisseet myös tahtoa nostaa kuntaosuutta.

Valtuutettu ja HSL:n hallituksen puheenjohtaja Matias Pajula (kok.) vastasi, että kuntasubvention nostaminen ei HSL:ssä ole yksin Helsingin asia, koska jäsenkuntia on useita muitakin.

Rohkaisevaa viestiä toi kokouksessa valtuutettu ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

– Koronatukea olemme onnistuneet järjestämään joukkoliikenteelle 128 miljoonaa euroa tähän saakka, Harakka kertoi hallituksen toimista ja vakuutti, että HSL:n huoli otetaan vakavasti hallituksessa edelleen.

Harakan mukaan joukkoliikenteen koronatuki neuvotellaan toukokuun lisäbudjetissa, sillä siinä kohtaa on "näkymä murheeseen" jonka esimerkiksi pitkä etätyösuositus ja rajoitukset ovat joukkoliikenteelle aiheuttaneet.

– Helsingin ei kannata lähteä lipunhinnan nostamisen tielle, totesi Eveliina Heinäluoma (sd.) ja viittasi 2019 tehtyyn vyöhykeuudistukseen, joka nosti helsinkiläisten yleisimmin käyttämän AB-lipun hintaa.

– Ei ole varaa menettää enemmän ihmisiä joukkoliikenteestä.

Björn Månssonin (r.) mielestä kuntaosuuskeskustelu oli osin hakoteillä.

– Se on nyt jo 58 prosenttia kun subvention pitäisi olla 50 prosenttia. Kyse on siitä voidaanko sitä alentaa, Månsson alleviivasi.

Periaatteena on ollut, että lipputuloista muodostuu puolet ja kuntaosuudesta puolet joukkoliikenteen rahoituksesta.