Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko Helsingin siirtolapuutarhamurhaajan? – Surmien taustalta paljastui jääkylmä motiivi

Ismo Junni ei jäänyt vuosiin kiinni, vaikka hän poltti uhrejaan mökkeihin Kivinokassa ja hukutti vaimonsa kylpyammeeseen.

Myös ”hammasmurhaajaksi” kutsuttu Junni (1943–1995) otti hengiltä kaikkiaan viisi ihmistä.

Tuoreessa podcastissa kerrotaan, kuinka Junni harhautteli poliiseja, mutta tunnusti lopulta karmean totuuden ja pyysi vihkipapin poliisilaitokselle.

Vuonna 1990 hätäkeskus sai puhelun, joka ohjattiin poliisille. Soittaja oli varma, että kymmenen vuotta aikaisemmin tapaturmaksi todettu kuolema olisi henkirikos. Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Markku Tuominen alkoi jo samana iltana tutkia kansioita ja selvitellä mihin tutkinta oli aikanaan päättynyt.

Suomen rikoshistorian yhtä kummallisimmista tapauksista käsitellään Suplan Selvitetyt-podcastin jaksossa.

Ismo Junnin mukaan hänen alkoholia reippaasti käyttävä vaimonsa olisi kaatuillut humalassa ja lopulta hukkunut kylpyammeeseen perheen asunnossa Kontulassa. Junni kiisti jyrkästi, että hänellä olisi mitään tekemistä vaimonsa kuoleman kanssa.

– Soittaja oli Junnin poika, joka oli surmatyön aikaan teini-ikäinen. Kaija oli paennut väkivaltaista miestään lastenhuoneeseen sängyn alle. Äidin kuolemaa oli käsitelty lasten kesken vuosien ajan, mutta lopulta poika oli tullut siihen lopputulokseen, että kyseessä ei voinut olla tapaturma, Tuominen sanoo.

Murhatun Eerikan tarinasta ilmestyy pian kirja – elinkautista istuvien Touko Tarkin ja Sirpa Laamasen haastattelu jäi mieleen: ”Se oli kylmäävää ja hyvin poikkeuksellista”

Poliisi avasi tutkinnan uudelleen ja pian ilmeni, että alkuperäinen tapaus oli dokumentoitu kohtuullisen hyvin, mutta silti keskeisiä seikkoja oli jätetty huomiotta, kuten se, että uhrilta puuttui hammas.

Junni otettiin kiinni rauhallisesti omasta kodistaan, uuden vaimon ollessa paikalla. Tutkijoiden yllätykseksi Ismo Junni tunnusti teon jo kuulustelujen varhaisessa vaiheessa.

Motiiviksi hampaan irrottamiseen hän kertoi halunneensa varmistaa vaimon kuolleen.

– Mitä enemmän hänen kanssaan jutteli, sitä enemmän oppi milloin hän puhuu totta ja milloin ei. Se oli hyvin keskeistä. Oli tärkeää saada Junni puhumaan ne asiat, joita lapset olivat jo kertoneet, Markku Tuominen kertoo Selvitetyt-podcastissa.

Tutkinnan aikana jututettiin myös Junnien naapuria Eilaa, joka kertoi Ismo Junnin kiinnostuneen sairaalloisesti kuolemasta vaimon poismenon jälkeen. Hän oli jopa yrittänyt pyrkiä töihin ruumishuoneelle tässä kuitenkaan onnistumatta.

Junnin vaimon tapauksen yhteydessä ilmeni myös, että Eilasta oli tullut leski. Hänen miehensä Matti oli kuollut neljä vuotta aiemmin Kivinokassa siirtolapuutarhamökin palossa.

Näillä Helsingin paikoilla on karmiva historia – "Onhan tällä puistolla hurja menneisyys, mutta se ei minua haittaa"

Junni aloitti kesämajamurhat 6 vuotta vaimonsa kuoleman jälkeen. Kesällä 1986 hän surmasi Kivinokassa kaksi ryyppykaveriaan ja sytytti mökin tuleen. Saman vuoden syksyllä uhriksi joutui Eilan mies Matti.

Viimeinen surmatyö tapahtui vuonna 1988, jolloin Junnin sytyttämässä murhapoltossa kuoli mies niin ikään Kivinokassa.

Sille, miksi murhia tehtiin juuri Kivinokassa, paljastui yhdeksi motiiviksi se, että Junnin vanhemmilla oli aikanaan ollut alueella mökki, jonka Ismo Junni ajatteli kuuluvan itselleen. Kun mökki ei hänelle kuitenkaan myöhemmin päätynyt, tunsi Junni katkeruutta ja kateutta muita mökkiläisiä kohtaan.

Junni ehti suorittaa elinkautista vankeuttaan nelisen vuotta, kunnes kuoli ohitusleikkauksen yhteydessä vuonna 1995.

40 vuotta murharyhmässä oli tarinoita täynnä – konkaripoliisi Hermo Rautaheimo tähdittää Juha Vuorisen suositun rikossarjan jatkoa

Selvitetyt-podcastissa tutustutaan suomalaisiin henkirikoksiin, jotka ovat selvinneet vasta perusteellisen poliisitutkinnan jälkeen. Rikostoimittaja Vera Miettisen toimittama podcast on Deadline Kustannuksen, Suplan ja Suomen Podcastmedian yhteistuotanto. Se on kuunneltavissa Suplan maksullisessa palvelussa.

Kirjailija Ville Hytönen: ”Tarina virolaisesta ihmissyöjästä oli liian hyvä jätettäväksi kertomatta”

Viiltäjä-Jackin paljastanut tutkija Jari Louhelainen toivoo tiukkaan lakiin muutosta – Kyllikki Saarenkin surmaaja voisi selvitä dna-jäljistä