Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Puuttuva koulu hämmästyttää Helsingin uudella asuinalueella, rakentaminen viivästyi jo vuodella – paikalla on nyt betonitehdas: "Kiire tässä tulee"

Koulut: Uuden asuinalueen suunnitelmat ihmetyttävät lapsiperheitä. Ensimmäisen koulun olisi pitänyt olla jo auki.

Pasilaan valmistuu lähivuosina useita kouluja ja päiväkoteja. Postipuiston uudelle asuinalueelle rakennetaan elokuuhun mennessä paviljonki, jossa on tiloja koululle ja päiväkodille. Tilaa tulee noin 200 lapselle.

Osoite on Kustinpolku 20, jossa toimii tällä hetkellä betoniasema. Sen vuokrasopimus päättyy maaliskuun lopussa.

Rakentamiselle tulee hoppu, koska parakkikoulun valmistuminen kestää vähintään neljä kuukautta.

– Kiire tässä tulee. Elokuu tulee aika äkkiä, jolloin pitäisi olla valmiina toimiva koulun ja päiväkodin yhdistelmä. Perustus- ja liittymätöissä menee kaksi kuukautta. Sen jälkeen rakentaminen paikalla kestää kaksi kuukautta. Nämä siis ihan minimissään. Tämän jälkeen tehdään ympärille kulkutiet ja pihat. Joskus on jouduttu aloittamaan muutto ennen ympäristötöitä, sanoo tiimipäällikkö Kalevi Hinkkanen kaupunkiympäristön toimialalta.

Postipuistoon rakennetaan asuntoja 5000 ihmiselle. Pohjois-Pasilan asukasluku on 2030-luvulla yli 12000.

Viestintä voi tuntua puutteelliselta.

Postipuistossa on ihmetelty, miksi alueella ei ole vielä koulua. Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut lukija sanoo, etteivät suunnitelmat ole tavoittaneet esimerkiksi kaikkia sellaisia perheitä, jotka vasta suunnittelevat muuttoa.

– Rakentaminen viivästyi vuodella. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esitti, että tilat olisi tarvittu jo 2021. Tarjolla ei ollut kuitenkaan sopivaa tonttia, johon olisi ollut esimerkiksi riittävän turvallinen kulku, sanoo yksikön päällikkö Carola Harju kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Harjun mukaan paviljongin suunnitelmista on mainittu esimerkiksi joissain Uutta Keski-Helsinkiä -tilaisuuksissa.

– Ne eivät tietenkään saavuta kaikkia ihmisiä. Tämä on uusilla alueilla haasteellista, miten tavoittaa uudet asukkaat tai alueelle muuttoa suunnittelevat. Viestintä voi tuntua puutteelliselta. Yhteydenottoja tulee jonkin verran suoraan meille kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.

Väliaikaisista tilaratkaisuista kerrotaan Uutta Helsinkiä -sivustolla, mutta sitä viestintää on Harjun mukaan vielä syytä parantaa.

Olisiko paviljonki voitu saada paremmalla suunnittelulla käyttöön jo aiemmin?

– Olemme tunnistaneet, että uusille isommille kaavoitettaville alueille on hyvä varata jonkinlainen tontti, Harju sanoo.

Tämän hetken tietojen mukaan Pohjois-Pasilan Lavakadulle valmistuu 120-paikkainen päiväkoti vuonna 2024. Keski-Pasilan peruskoulun ja päiväkodin valmistuminen Triplan ja Hartwall-areenan väliselle alueelle on ajoitettu vuoden 2024 loppupuolelle.

Pohjois-Pasila saa oman koulun tämän hetkisen tiedon mukaan vuonna 2027. Harjun mukaan siinä tulee olemaan vähintään 200 päiväkotipaikkaa ja 500 koulupaikkaa. Se tulee samalle tontille kuin paviljonkikoulu.

Yksityisiä päiväkoteja ei Pohjois-Pasilaan ole Harjun tietojen mukaan toistaiseksi perusteilla.

Mitä Eläintarhan ala-asteelle tapahtuu, kun Keski-Pasilan peruskoulu valmistuu?

– Rakennus säilyy jatkossakin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käytössä, mutta se vaatii remonttia, Harju sanoo.