5 villisikaa jouduttiin lopettamaan Korkeasaaressa – syynä Kruunusiltojen rakennustyömaan melu

Eläimet: Villisiat alkoivat metelin vuoksi viettää aikaa sisätiloissa ja pyrkivät mahdollisimman kauas kovista äänistä.

Korkeasaaren eläintarhasta kantautuu surullisia uutisia. Eläintarhassa ei enää ole villisikoja, sillä niiden hyvinvointi vaarantui tarhaan kohdistuneen liian voimakkaan rakennusmelun vuoksi.

Eläimille etsittiin uutta kotitarhaa sekä Korkeasaaresta että muista eläintarhoista. Yksi villisika pääsi Ähtärin eläinpuistoon, mutta muut viisi on lopetettu, kertoo Korkeasaari.

Korkeasaaren pohjoisrannalla käynnistyi lokakuussa Kruunusillat-hankkeen työmaa.

Korkeasaari on joulukuun alusta seurannut melumittarin ja valvontakameran välityksellä villisikatarhaa, joka on Kruunusiltojen työmaata lähinnä sijaitseva eläintila.

Tammikuussa villisikatarhan viereiseen lahteen alettiin jäätilanteen vuoksi ajaa rekoilla kivilouhetta, mistä aiheutunut melu on ollut ennakoitua suurempaa.

Helsingin Uutiset tavoitti Korkeasaaren toimitusjohtajan Sanna Hellströmin kommentoimaan asiaa, toimitusjohtajan mukaan suurta huolta vaikutuksista muihin eläintarhan eläimiin ei ole.

Siltarahoilla saisi kaikille Kruunuvuorenrannan asukkaille HSL-liput 54 vuodeksi

Louhetäytön alettua Korkeasaaren eläintarhaluvassa säädetty vuorokauden ylin keskimelutaso 60 desibeliä on ylittynyt jatkuvasti villisikatarhalla, eikä tarha sovellu enää eläinten pitoon. Melun lisääntymisen vuoksi villisiat suosivat sisätilojen käyttöä ja viettivät enemmän aikaa melusta etäämpänä olevassa tarhassa.

Helsinki rakentaa parhaillaan jättimäistä siltayhteyttä Hakaniemestä Kruunuvuorenrantaan. Kruunusiltojen ratikalle tulee pysäkki myös Korkeasaareen. Rakentaminen ja sen äänet tulevat jatkumaan vuosia.

Mitä jättityömaan meteli voi aiheuttaa Korkeasaaren eläimille? – Villisikojen kohtalo surettaa, Korkeasaaren toimitusjohtaja toppuuttelee huolia

Villisikatarhaan tulee kohdistumaan vastaavaa melua useiden kuukausien ajan. Villisikojen siirtoa väistötiloihin Korkeasaaren sisällä oli suunniteltu, mutta vain väliaikaisena ratkaisuna, eikä eläinten hyvinvoinnin haluttu kärsivän myöskään jatkuvista siirroista.

Melun torjuntaa erilaisin estein selvitettiin ja kokeiltiin, mutta niistä ei ollut riittävää hyötyä eläinten suojaamisessa. Asiasta keskusteltiin myös eläintarhatoimintaa valvovan läänineläinlääkärin kanssa.

Ähtärin eläinpuiston villisikalaumaan siirretty on ruotsalaisessa Skansenin eläintarhassa syntynyt 7-vuotias emakko. Muut viisi emakkoa lopetettiin. Vanhin emakoista tutkitaan, jotta sen terveydestä saadaan lisää tietoa eläintenhoidon kehittämiseksi.

Neljän nuorimman Korkeasaaressa syntyneen emakon ruhot päätyvät Kissalaaksoon, eläintarhan mukaan "maistuvaksi lähiravinnoksi".

Suomen pisimmän sillan rakentaminen alkaa Helsingissä lokakuussa

Eläintarha ja Kruunusiltojen rakentamisesta vastaava työyhteenliittymä Kruunusillat tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta työvaiheiden vaikutukset eläimiin ja eläintarhan vierailijoihin voidaan ennakoida. Rakentamisen suunnitteluvaiheessa tehtiin meluennusteita ja rakentamisen aikana tilannetta seurataan melumittareiden avulla.

Touhukkaista villisioista on pidetty kovasti, mutta laji ei todennäköisesti ole enää palaamassa Korkeasaareen. Korkeasaaressa on ollut villisikoja vuodesta 2014, jolloin lajille valmistui oma tarha.

Suojelua vaativat lajit saavat nyt etusijan ja sian sukulaisista eläintarhassa on jo eteläamerikkalainen uhanalainen laji, huulipekari. Villisika on kesyn sian kantamuoto, jolla on maailmanlaajuisesti vakaa ja runsas kanta.

Juttua muokattu klo 12.02: Lisätty linkki toimituksen tavoittaman toimitusjohtaja Sanna Hellströmin kommenttiin.

Kruunusiltojen kustannusylitys käsittelyssä – hankkeen kannattavuus heikentynyt entisestään

Laajasalon jättisilta jälleen päätettävänä – hanke toteutetaan vaiheittain

"Helsingistä tulee vähän kuin Kööpenhamina", uskoo pyöräliikennettä edistävä Oskari Kaupinmäki, 33, ja kertoo miten jalankulun ja pyöräilyn konflikteja pyritään kaupungissa välttämään

Päätoimittaja Kannala: 8 miljoonan riita koulutusrahoista oli nappikauppaa Kruunusilta-fiaskoon verrattuna

Vihreät syyttää Vapaavuorta vaalitempusta Kruunusilloissa – 800 miljoonassa mukana paljon muutakin: "Dramatisoinnin makua"

Kruunusiltojen kokonaishinta ylitti jo puoli miljardia euroa, kustannusnoususta selvitys – Vapaavuori kritisoi tapaa hyväksyä mukisematta ylitykset: "Holtittomia tapauksia"

Laajasalon ratikasta pudotetaan 1,2 kilometrin pätkä pois: Vaikutusta hintalappuun ei vielä tiedetä – Tämä on uusin arvio liikennöinnin alkamisesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut