Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jälleen yksi asiakasvirtojen varrella oleva R-kioski suljettiin: "Kyse on normaalista vaihtuvuudesta"

R-kioskit: Kannelmäen aseman R-kioski suljettiin kannattamattomana joulukuussa. Asiakasmäärän lasku alkoi jo vuosia sitten.

Juna- ja metroasemien läheisyydessä olevilla kioskeilla on tavallisesti riittänyt asiakkaita, mutta Kannelmäessä on toisin.

Juna-aseman R-kioski suljettiin pysyvästi joulukuussa. Merkittävin syy sulkemiselle oli se, ettei kioskin toiminta ollut enää monestakaan syystä kannattavaa.

– Syitä olivat muun muassa HSL:n lippu-uudistukset ja korona. Mitä lähempänä kioski on asemaa sitä suurempaa lipunmyynti on. Kun lipunmyynti siirtyi enemmän nettiin, se näkyy heti tällaisilla kioskeilla, toteaa aluepäällikkö Leena Kotti.

Lippujen lisäksi myös Veikkauksen pelit olivat iso osa kioskin myyntiä. Rekisteröityminen toi muutoksia tähänkin.

– On alueita, joissa Veikkaus-korttia käytetään tosi hyvin ja alueita, joissa sitä ei haluta käyttää. Täällä asiakunta ei halunnut käyttää sitä niin paljon, Kotti sanoo.

Asiakasmäärän lasku alkoi Kotin mukaan jo vuosia sitten, kun asemalla tehtiin raidejärjestelyitä, eikä junaan noustu enää kioskin puolelta.

– Monet tottuivat käyttämään kioskia ennen kuin nousivat junaan. Raidemuutosten jälkeen näin ei enää tapahtunutkaan.

Myös korona vähensi asiakasvirtojen määrää asemalla ja kioskilla. Tila on tällä hetkellä tyhjillään. Metallisiin peitelevyihin on ilmestynyt töhryjä ja liikepaikan yleisilme alkaa olla silminnähden rähjäinen. Lähimmät R-kioskit sijaitsevat nyt Malminkartanossa, Pohjois-Haagassa ja Lassilassa sekä kauppakeskus Kaaressa.

Kioskin vieressä seisova Tea Susi, 57, sanoo, että sulkeminen oli harmin paikka.

– Kioski oli kyllä kovassa käytössä. Alepasta sai tosin ladattua matkalipun halvemmalla. Nyt täällä ei ole kioskia enää ollenkaan.

Sitratorilla sijaitsee edelleen kaksi ruokakauppaa, jotka väistämättä toivat kilpailua myös kioskille.

Kannelmäki ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole saamassa uutta kioskia lopetetun tilalle.

– Katselemme tietenkin koko ajan uusia kauppapaikkoja, mutta tällä hetkellä niiltä nurkilta ei ole mitään näköpiirissä. On luonnollista, että asiakasvirrat vaihtelevat ja muuttuvat ajan saatossa.

Kotti sanoo, että uusia kioskeja avataan noin saman verran kuin vanhoja suljetaan.

– Kyse on normaalista vaihtuvuudesta.

R-kioski lopetti viime vuoden aikana useita jopa Helsingin paraatipaikalla olevia kioskejaan. Pysyvästi suljettuja kioskeja oli yhteensä kuusi. Helsingin Uutiset kertoi asiasta tammikuussa (HU 8.–9.1.). Muun muassa Forumin ja Kampin kauppakeskuksissa sijaitsevat kioskit suljettiin. Marraskuussa oli Länsi-Pasilassa sijaitsevan Esterinportin R-kioskin sulkemisen vuoro. Triplan kauppakeskuksella oli vaikutusta kioskin sulkemiseen. Joissain tapauksissa kioskien lakkauttamisen syynä saattaa olla myös esimerkiksi vuokrasopimuksen päättyminen.

Helsingissä on yhteensä yli 70 R-kioskia.

Lue: Täällä toimii Helsingin viimeinen vanhan ajan R-kioski: "Sanon tätä röökikiskaksi" – monella paraatipaikalla on laitettu lappu luukulle