Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dokumentti maineikkaan rock-klubin meiningistä on vihdoin valmis – Tämä bändi esiintyi Tavastialla ensimmäisenä vuonna 1970

Musiikki: Tavastian vaiheet taipuivat dokumentiksi.

Maailman parhaaksi rock-klubiksi mainitun Tavastia-klubin puolivuosisatainen historia on tallennettu lämminhenkiseksi dokumenttielokuvaksi.

Alun perin dokumentista oli määrä tulla kertomus Tavastian valmistautumisesta 50-vuotisjuhliinsa, mutta korona käänsi kaiken päälaelleen.

– Toiminta katosi klubilta ja koko alalta kokonaan. Mutta pahimman järkytyksen jälkeen totesimme, että kerrankin muusikoilla oli aikaa haastatteluihin ja Tavastian tilat olivat hiljaiset, kertoo Sitten ajat muuttuivat -elokuvan ohjaaja Antti Kuivalainen, 51.

Hän on varttunut yhtä jalkaa Tavastian kanssa. Kun Kuivalainen oli vielä konttausiässä, ensimmäiset bändit nousivat Tavastian lavalle.

Lehti-ilmoitus lokakuun alusta 1970 paljastaa, että paikan ensimmäinen esiintyjä oli Anki & Cumulus.

Nyt valmistuneessa dokumentissa ääneen pääsevät muun muassa Ismo Alanko, J. Karjalainen, Aija Puurtinen, Ville Valo, Sanni ja Jare & VilleGalle.

Tavastian tuhansien riemujen illoista Kuivalainen nostaa esiin erityisesti kolme.

– Jos ajatellaan keikkaa, jonka itse olisin ehdottomasti halunnut nähdä, se olisi Tom Waitsin esiintyminen vuonna 1977, Kuivalainen myöntää.

– Toisaalta myös Jamiroquain keikka vuonna 1993 osui herkulliseen aikaan. Silloin bändin ensimmäinen levy oli juuri tullut ulos uunista ja yhtye eli suuren hypetyksen aikaa.

Erikoiskeikkoja Tavastialla on nähty lukuisia. Yksi niistä oli Koffin järjestämä Foo Fightersin esiintyminen vuonna 2003.

– Silloin olin jo töissä Tavastialla ja avustin valotekniikassa. Stadionkeikkoihin tottunut bändi oli aivan innoissaan klubikeikasta.

Monelle bändille ja artistille pääsy esiintymään Tavastialle on halki vuosien ollut unelmien täyttymys.

Tavastian alakerrassa sijaitsee Semifinal-klubi on tarkoitettu juuri tätä varten, sillä se on uusien kykyjen ponnahduslauta.

– Ajankohtaisuus ja uusien bändien nostaminen esiin ovat Tavastian pitkän toiminnan kulmakiviä, Kuivalainen muistuttaa.

– Klassikot ovat tärkeitä, mutta ei sillä tavoin, että veivataan Popedaa joka ilta. Rock muuttuu ja syntyy aina uudelleen uusien sukupolvien myötä.

Dokumentti osoittaa, että Tavastian lumo perustuu yksinkertaisiin asioihin. Huikea menestys perustuu arkiseen, säännölliseen työhön, jota kaikki tekevät suurella palolla ja intohimolla.

– Kyllä kaikesta Tavastialla huokuu rakkaus livemusiikkiin. Se tuli hyvin selväksi dokumenttia tehdessä, etenkin kun on kyse korona-ajasta.

– Viimeiset kaksi vuotta on ollut kovaa aikaa, mutta nyt ihmisillä on korostunut tarve kuulla ja kokea elävää musiikkia, Kuivalainen pohtii.

Ajat siis muuttuvat, mutta Tavastia elää.