Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kahta Convoyta odotetaan perjantai-iltana Helsingin keskustaan – Poliisi: Toinen niistä on laillinen ja toinen laiton

Helsingin keskustaan odotetaan perjantai-iltana kello 18 kahta Convoy-nimellä kutsuttavaa mielenosoitusta. Toinen niistä on laillinen ja toinen laiton.

Asian vahvistaa Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinonen.

– Laillinen Convoy-tapahtuma järjestetään Kansalaistorilla kello 18 alkaen. Siitä on siis tehty ilmoitus poliisille vähintään 24 tuntia ennen tapahtuman alkua, eli torstaihin kello 18 mennessä. Tapahtumakuvauksen perusteella se aikoo olla Kansalaistorilla ensi viikon keskiviikkoon asti. Laillisesti järjestettävän tapahtuman poliisi turvaa, Heinonen sanoo.

Convoy-nimellä vastustetaan useampaa asiaa: tapahtuma vastustaa voimassa olevia koronarajoituksia ja polttoaineen hinnan korotusta sekä vaatii istuvan hallituksen välitöntä eroa.

Sitten poliisi valmistautuu toiseen Convoy-tapahtumaan, josta ei ole tehty poliisille ilmoitusta eli se on siis laiton mielenosoitus. Sen osalta on väläytelty sitäkin mahdollisuutta, että Helsingin keskustan kadut pyrittäisiin tukkimaan erikokoisilla ajoneuvoilla, mahdollisesti myös raskaalla kalustolla.

– Olen tämän osalta luottavaisin mielin, en odota paikkojen rikkomista tai omaisuuteen kajoamista. Jos liikennettä lähdetään haittaamaan, poliisilla on keinot hoitaa asia. Liikenteen haittaaminen on tietysti laitonta, se on selvä, Heinonen sanoo.

Helsingin ydinkeskustassa on paljon ahtaita katuja, ja raskaan kaluston änkeäminen tällaiselle katuosuudelle kuulostaa potentiaalisesti haastavalta tilanteelta.

– Helsingin keskustassa on voimassa raskaan liikenteen rajoitusalue. Yli 12 metriä pitkät ajoneuvot tarvitsevat erityisluvan ajaakseen Helsingin kantakaupungin rajoitusalueella. Poliisi ei tule päästämään raskasta liikennettä keskustaan, Heinonen huomauttaa.

– On tietysti hyvä kysymys, millainen tilanne se olisi hoitaa jos raskas ajoneuvo tulee pikkukadulle. En lähde sitä asiaa ennakoimaan, mutta kuten sanottu, poliisi hoitaa järjestyksen valvonnan myös liikenteen osalta, hän jatkaa.

Rahtarit ja SKAL sanoutuivat julkisesti tapahtumasta irti torstaina.

– Olen kyllä noteerannut tapahtuman. Suomen tilanne on eri kuin Kanadan, jossa koronarajoitukset estivät rajan yli kulun ja haittasivat rajusti elinkeinon harjoittamista, SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo Raskas Sarja -julkaisun haastattelussa.

Valta kuuluu kansalle -puolueen puheenjohtaja ja kansanedustaja Ano Turtiainen oli ensi alkuun tapahtuman puolesta, mutta asettui julkisesti tällä viikolla sitä vastaan.

– Puolueella ei ole mitään tekemistä Convoy-toiminnan kanssa. Toivon Helsingin poliisilta kovia otteita kaikkea laittomuutta kohtaan, Turtiainen twiittasi keskiviikkona.

Puoluerekisteriin pyrkivä Sinimusta Liike kannattaa toimintamuotoa.

– Olemme mielenosoittajien tukena ja jaamme saman agendan: hallituksen on erottava! Suomalaiset tarvitsevat päättäjät, jotka tekevät töitä oman kansansa hyväksi ja välittävät sen hyvinvoinnista, ryhmä kommentoi Facebookissa.

Suomalaiset autoilijat sanoutuvat irti kohutusta Convoy-tapahtumasta – "Kaikkein huonoiten käyttäytyvät saavat nyt viestilleen eniten huomiota"

Palkanmaksun loppu vie turenkilaisen Tiinan, 52, ensimmäistä kertaa mielenosoitukseen, joka aikoo tukkia Helsingin kadut – turkulainen Hannu jäi pois harkinnan jälkeen

Porvoon kautta koukkaavan Convoy-mielenosoituksen pelätään paisuvan perjantaina – Poliisi: "Tapahtuma voi aiheuttaa merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa Helsingin keskustassa"