Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yle: Poliisi hukkasi Vastaamo-rikosilmoituksia eikä kertonut siitä – Vahingonkorvaukseen oikeuttavan lomakkeen täyttänyt vain joka kymmenes uhri

Poliisi on kadottanut rikosilmoituksia psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta, kertoo Yle.

Ylen haastattelema tietomurron uhri kertoo, että hänelle selvisi rikosilmoituksen katoaminen, kun hän yritti täyttää poliisin julkaisemaa lomaketta tietomurron uhreille.

Ylen mukaan rikosilmoitusten suuren määrän vuoksi niitä kaikkia ei saatu heti kirjattua poliisin tietojärjestelmään vaan ne on kirjattu excel-tiedostoon. Kun tietoja yritetiin siirtää poliisin tietojärjestelmään, niitä ei saatukaan auki. Poliisille on tehty Vastaamon tietomurrosta noin 22 000 rikosilmoitusta. Uhreja on arvioitu olevan vielä enemmän, yli 30 000.

Rikostarkastaja Jari Illukka Helsingin poliisista kertoo Ylelle, että tiedossa on kymmenkunta rikosilmoitusta, jotka ovat kadonneet Excelistä. Tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, mutta Illukka arvioi, että lukumäärä ei ole paljon yli kymmenen.

Poliisi ei tiedottanut virheestä.

– Kenenkään oikeusturva ei ole ollut uhattuna, koska tutkinnan tässä vaiheessa ihmisten pitää joka tapauksessa täyttää sähköinen lausumalomake. Se on välttämätöntä, jos haluaa jatkaa asian edistyvän, Illukka korostaa Ylelle.

KRP kuulee Vastaamo-tietomurron uhreja poikkeuksellisella tavalla, alkaa tänään – Vuodettuja henkilötietoja mahdollisesti jo käytetty rikoksiin

KRP: Vastaamo-murron jäljet johtavat Euroopan ulkopuolelle – "Tämä rikos on ratkaistavissa"

Syksyllä poliisi tiedotti, että lomake pitää täyttää tammikuun loppuun mennessä. Näin toimi Ylen mukaan kuitenkin vain noin joka kymmenes uhri eli noin 3 000 ihmistä.

Poliisi kertoo jutussa, että alkuperäisestä takarajasta huolimatta lomakkeen voi yhä täyttää. Jos lomaketta ei täytä, ei voi saada vahingonkorvausta.

Psykoterapiakeskus Vastaamo meni konkurssiin sen jälkeen kun selvisi, että sen asiakkaiden henkilötiedot olivat päätyneet vääriin käsiin ja ensin Vastaamoa ja sitten asiakkaita yritettiin kiristää. Tietoturvayhtiö Nixun selvityksen mukaanVastaamon potilastietoja ei ollut lainkaan suojattu palomuurilla marraskuusta 2017 maaliskuuhun 2019.

Juttua muokattu 7.2.2022 kello 8.46: Korjattu lomakkeen täyttäneiden uhrien lukumäärä. Lomakkeen on täyttänyt noin 3 000 ihmistä eli joka kymmenes uhri, ei joka kolmas rikosilmoituksen tehnyt.

Valvira: Psykoterapiakeskus Vastaamo laiminlöi useita velvollisuuksiaan – puutteita niin potilaskirjauksissa kuin työntekijöiden perehdyttämisessäkin

Oikeus sinetöi Vastaamon konkurssin – Terapioiden tarkoitus jatkua Vervessä keskeytyksettä