Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokramarkkinoiden hyytyminen toi uuden käänteen myös omistusasuntomarkkinoille – Yhdellä pääkaupunkiseudun alueella asuntojen hinnat nousivat peräti +8 prosenttia

Asuntokauppa jatkui vilkkaana loppuvuodenkin ajan ja hinnat olivat kasvussa. Hintojen odotetaan nousevan kuluvanakin vuonna, mutta viime vuotta maltillisemmin, kertoo Nordean Helsingin toimipaikanjohtaja Sami Hämäläinen.

Hänen mukaansa asuntokauppa näkyi heillä myös siinä, että asuntoluototus kasvoi viime vuonna yli seitsemän prosenttia.

– Helsingissä kerrostaloasuntojen neliöhinnat nousivat viime vuonna keskimäärin 6,2 prosenttia. Aivan keskustassa nousu oli tätäkin suurempaa. Kantakaupungissa nousua oli peräti 8,1 prosenttia, muualla noin 5 prosenttia, selvittää Hämäläinen.

Ostajat oli erityisesti kiinnostuneita isommista asunnosta ja se vaikutti niiden hintakehitykseen. Niiden hinnat nousivat muita nopeammin.

Hämäläinen arvioi, että isompien asuntojen kysyntään vaikuttivat koronan aiheuttama etätöiden lisääntyminen ja erilaiset rajoitukset. Niiden vuoksi kotona oltiin enemmän kuin ennen ja sen vuoksi on kaivattu asumisväljyyttä.

– Koska ei ole päästy matkustamaan, on rahaa jäänyt säästöön enemmän kuin aiemmin. Kun on haluttu hankkia isompi asunto, on siihen nyt ollut paremmat edellytykset kuin ennen.

Sen sijaan yksiöiden hinnat eivät nyt nousseet yhtä voimakkaasti kuin aiemmin. Niiden neliöhinnat olivat ennen nousseet muita reippaammin. Uudenlaiseen hintakehitykseen vaikutti Hämäläisen mukaan se, että vuokramarkkinoilla oli pula vuokralaisista. Pienet asunnot eivät enää olleet yhtä houkuttelevia sijoituskohteita kuin ennen.

– Asuntojen hintojen kovin nousutahti on jo takanapäin. Odotamme, että Helsinki taas kasvaa tänä vuonna ja vuokralaiset tulevat takaisin. Se voi nostaa yksiöidenkin kysyntää, arvioi Hämäläinen yleistä tilannetta.

Hän sanoo, että jatkossakin Helsingissä on kysyntää isoista asunnoista. Uutta kotia kuitenkin etsitään muualta pääkaupunkiseudulta ja kehyskunnista, koska niissä hinnat ovat alhaisemmat.

– Espoossa hinnat ovat korkeammat kuin Vantaalla. Espoossa metro nostaa hintatasoa. Espooseen ja Vantaalle houkuttelee sekin, että niissä on enemmän omakotitaloalueilta. Omakotiasuminen kiinnostaa, Hämäläinen pohdiskelee.

Kun Helsinki ja koko pääkaupunkiseutu kärsivät viime vuonna maan sisäisestä muuttotappiosta, edettiin Tampereella toiseen suuntaan. Tampere sai muuttovoittoa maan sisältä.

Se näkyi myös vilkkautena asuntomarkkinoilla. Hinnat nousivat siellä viime vuonna keskimäärin 5,2 prosenttia ja nousun odotetaan jatkuvan, mutta täälläkin maltillisempana kuin vuonna viime vuonna.

Hämäläinen sanoo, että Tampereella vuokramarkkinatkin vetävät hyvin. Työttömyyden painuminen koronaa edeltävän tason alapuolella ja muuttovoitto pitävät yllä asuntojen kysyntää. Siihen vastaa esimerkiksi raitiotiehankkeen mukanaan tuoma asuntorakentaminen.

Vuokramarkkinoilla on tapahtunut käänne – Tällaisia asuntoja suomalaiset nyt kaipaavat

"En muista 12 vuoden ajalta näin alhaista lukua nähneeni" – Asuntomarkkinoilla jyllää nyt uusi ilmiö

Mullistava käänne vuokralaisten tilanteessa – "Kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi"

Asuntomarkkinoille ilmaantui hankala pullonkaula – "Toivomme, että myyjät rohkaistuisivat"