Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Helsingissä pitäisi pärjätä englanniksi” – aloitteen mukaan monella suomea tai ruotsia taitamattomalta jää palveluita saamatta turhaan

Helsingissä pitää pärjätä myös englannin kielellä, katsovat kaupunginvaltuutetut Alviina Alametsä ja Mari Holopainen (vihr.) .

Heidän mukaansa tällä hetkellä monelta jää arjessa oleellisia tietoja saamatta, aivan turhaan.

– Esimerkiksi yrityksen perustamiseen ja työllistymiseen liittyvä neuvonta on ihmisten ulottumattomissa, koska palvelua ei saa englanniksi. Sama ongelma on terveyspalveluissa, kulttuuripalveluissa ja te-toimistoissa. Tästä ei hyödy kukaan, toteaa Alametsä tiedotteessa.

Alametsä ja Holopainen ovat jättäneet valtuustoaloitteen monikielisestä Helsingistä. Aloitteen mukaan kaupungin tulisi selvittää, missä palveluissa on syytä tarjota asiointikieleksi myös englanti.

He uskovat, että kielellisellä saavutettavuudella helpotettaisiin esimerkiksi kansainvälisten osaajien ja opiskelijoiden jäämistä Suomeen.

– Siitä, että Helsingissä pärjäisi paremmin myös englannilla, hyötyisivät myös yritykset, matkailu ja Helsingin vetovoima. Osa Helsingin palveluista olisi ehdottomasti perusteltua tarjota myös englanniksi, Holopainen sanoo.

Lisäksi englanninkielisen opiskelun mahdollisuuksia tulee lisätä, jotta esimerkiksi perheet voivat muuttaa helpommin ulkomailta töihin Helsinkiin.