Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katujengejä epäillään törkeistä rikoksista: ampuminen kotibileissä, perheen uhkailua, luoti sivullisen kotiin – tällaisia jengien jäsenet ovat

Pk-seudun poliisilaitokset ja keskusrikospoliisi tutkivat helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välistä kostonkierrettä, johon liittyy muun muassa useita ampumistapauksia, vakavia pahoinpitelyitä ja ryöstöjä. Myös jengiläisten perheenjäseniä on uhkailtu. Ampumista on kohdistunut lisäksi sivullisten koteihin.

Väkivallan kierre ajoittuu poliisin mukaan kesään ja syksyyn 2021.

Poliisin tekemässä esitutkinnassa on selvinnyt, että katujengit ovat muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Suurin osa ryhmien jäsenistä on poliisin mukaan ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia.

– Katujengit ovat nuorten miesten muodostamia ryhmiä, joilla on omat nimet ja jotka leimautuvat vahvasti tiettyihin kaupunginosiin. Katujengeihin kuuluvat henkilöt tekevät yhdessä erilaisia rikoksia ja eri kaupunginosien jengien välillä on väkivaltaisia yhteenottoja. Osa jengeihin kuuluvista tekee aktiivista huumekauppaa, mistä tulee suoria yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo Helsingin poliisilaitoksen rikosylitarkastaja Markku Heinikari sanoo tiedotteessa.

Esitutkinnan perusteella helsinkiläisen ja espoolaisen jengin välinen riita sai alkunsa toukokuussa 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään molempien jengien jäseniä.

Kiistan epäillään kärjistyneen kesäkuun alussa Itäkeskuksessa tapon yritykseen, jossa espoolaisjengiin kuuluva 19-vuotias mies puukotti helsinkiläisjengiin kuuluvaa 18-vuotiasta miestä.

Lupaus nopeasta rahasta voi houkuttaa jengeihin – Näin sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi KRP:n varoitusta "Ruotsin tiestä"

Espoolaismies tuomittiin asiaan liittyen tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomioon Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

– Puukotuksen jälkeen helsinkiläisjengin jäsenten epäillään uhkailleen espoolaisen puukottajan perhettä. Tähän liittyen syyteharkintaan siirtyi laiton uhkaus, josta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kertoo, että jengien välillä on ollut elo- ja syyskuussa useita ampumistapauksia.

Elokuun alussa helsinkiläisjengiin kuuluva 23-vuotias mies jätettiin yöllä auton kyydistä Vantaan Peijaksen sairaalan eteen vakavasti loukkaantuneena. Poliisin mukaan miestä oli ammuttu.

Syyskuun alussa helsinkiläisjengin jäsenten epäillään syyllistyneen törkeän pahoinpitelyn yritykseen Espoon Lintuvaarassa. Heidän epäillään ampuneen ampuma-aseella useita laukauksia kohti omakotitaloa, jossa oli käynnissä kotibileet.

– Kotibileisiin osallistui kymmeniä nuoria, joiden joukossa oli espoolaisjengin jäseniä. Osa laukauksista pysähtyi olohuoneen ikkunaan ja yksi osui pihassa olleeseen autoon. Kukaan ei loukkaantunut. Rikoksesta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikoskomisario Aura Lehtinen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Etelä-Helsinkiin avautuu uudenlainen nuorisokoti, jossa 13–17-vuotiaita autetaan irti rikoskierteestä – keskeisestä sijainnista myös yllättävä hyöty: "Hatkareissut jäävät lyhyemmiksi"

Kotibileitä edeltävänä päivänä helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn lyömällä ja potkimalla espoolaisjengin jäsentä Helsingissä sijaitsevassa hotellissa. Paikalla epäillään olleen useita helsinkiläisjengin jäseniä, joista yksi kuvasi pahoinpitelyn. Video julkaistiin sosiaalisessa mediassa.

– Sosiaalinen media on merkittävässä roolissa katujengien välisessä vastakkainasettelussa. Jengien keskeisillä jäsenillä on sosiaalisen median eri sovelluksissa tuhansia seuraajia, jotka seuraavat tilanteiden kehittymistä. Tämä saattaa vaikeuttaa perääntymistä ja lietsoa koston kierrettä entisestään, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään uhkailleen kotijuhlien järjestäjää jälkikäteen. Häntä epäillään asiaan liittyen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Syyskuun puolessa välissä espoolaisjengin jäsenten epäillään ampuneen ampuma-aseella useita laukauksia Espoon Leppävaarassa sijaitsevan kerrostalon pihalla. Yksi luodeista meni täysin sivullisten ihmisten asunnon ikkunasta läpi, ja luoti päätyi eteisen lattialle. Asukkaat olivat kotona, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Poliisi tutkii myös suunnitelmaa, jossa helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaiden johtohahmojen oli tarkoitus hyökätä espoolaisjengin keskeisten jäsenten kimppuun Helsingin Kaivohuoneella.

Onko 16–18-vuotiailla helsinkiläisnuorilla jo hallussaan aseita? Näin kommentoi poliisin nuorisoryhmän johtaja Marko Forss

Helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaiden johtohahmojen epäillään lisäksi syyllistyneen törkeään ryöstöön, törkeään vapaudenriistoon ja törkeään huumausainerikokseen Helsingissä lokakuussa. Miesten epäillään puukolla ja aseella uhaten ryöstäneen 20-vuotiaalta mieheltä muun muassa huumeita, vaatteita ja rahaa.

Rikoskokonaisuus siirtyi 3. helmikuuta syyterhakintaan. Kokonaisuuteen sisältyy kaksi pahoinpitelyä, laiton uhkaus, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen, törkeän pahoinpitelyn yritys, törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Näin kansainväliset katujengit tekevät tuloaan Helsinkiin, jo 13-vuotiaat huolestuttavassa seurassa – KRP: "Sama kaava kuin Tanskassa ja Ruotsissa"

Cheyma, 17, korvasi rikkomansa ikkunan siivoamalla katuja Töölössä – kokemus oli opettavainen: "Minusta tulee kohta äiti, enää en voi hölmöillä enkä haluakaan"

"Rahatukoilla fleksataan sosiaalisessa mediassa" – HU haastatteli nuoria Itiksessä, Gabriel, 18: "Muutaman vuoden sisällä tilanne pitäisi Suomessakin saada hallintaan"

Uutissuomalainen: Pääkaupunkiseudun jengiongelma saatava katkaistua ja muualle leviäminen estettävä, sanoo kovempia rangaistuksia kannattava sisäministeri Krista Mikkonen

Poliisilta lisätietoa estetystä katujengien välikohtauksesta – joukkotappelun uhka liittyi helsinkiläisravintolaan

Halla-aho: Rivipoliisit kertovat aivan toisenlaisesta todellisuudesta kuin viralliset tiedotteet – Näin poliitikot kommentoivat jengiväkivaltaa