Naapurien valitus viivästyttää suuren parkkihallin valmistumista vuodella Vallilassa – Birgitta, 75: "Herättää vihaa, autoja pitkin pihoja"

Valitus: Pysäköintihallin ja pallokentän valmistuminen viivästyvät vuodella.

Kirosanat lentelevät Vallilan Kangasalantiellä, jossa on viime kesäkuusta lähtien äimistelty jalkapallokentän kokoista työmaakuoppaa. Läheisen taloyhtiön hallinto-oikeuteen tekemä valitus seisautti maanalaisen pysäköintihallin ja uuden pallokentän rakentamisen Vallilan puistossa kokonaan. Vaikka valitus hylättiin tammikuussa, ei töitä ole vielä päästy jatkamaan.

–  Asia herättää täällä vihaa, moni on suuttunut ja katkeroitunut, sanoo lähistöllä asuva Birgitta, 75. Samanlaisia kommentteja tulee myös muilta alueella pitkään asuneilta ihmisiltä.

Noin 150-paikkaisen pysäköintihallin on tarkoitus palvella muun muassa viiden uuden kerrostalon asukkaita. Ensimmäinen niistä valmistuu maaliskuun lopulla.

–  Mihin uudet asukkaat parkkeeravat autonsa? Nykyisillekään asukkaille ei tahdo olla tiloja, vaan autoja on jo nyt pitkin pihoja. Opiskelijatalon asukkaillakin on nykyään autot, Birgitta sanoo.

Rakentamisesta vastaavan Pohjola Rakennuksen mukaan halli olisi jo käytössä, jos valitusta ei olisi tehty.

–  Varsinkin näin lumisena talvena autoja olisi lähikaduilla huomattavasti vähemmän, jos halli olisi valmis. Kadun varret tulevat olemaan aika tukossa ennen kuin halli saadaan käyttöön, sanoo tuotantojohtaja Juha Klami.

Suureen Apinalinna-kortteliin kuuluvan asunto-osakeyhtiö Sammatin valitus koski parkkihallin ajoramppia. Taloyhtiön mielestä parkkihallin rampin sijainti lähellä Kangasalantien ja Anjalantien risteystä on vaarallinen ja se turmelee myös kaupunkikuvaa. Taloyhtiön mielestä ramppi olisi pitänyt rakentaa Karstulantielle, jossa se olisi lähempänä uusien kerrostalojen asukkaita.

– Risteyksessä on kaupungin iltapäiväkerho, jonne moni lapsi kulkee yksin. Oletamme, että automäärät risteyksessä kasvavat, koska liikenne rampille tullee Sturenkadun suunnasta, hallituksen puheenjohtaja Teemu Johansson sanoi Helsingin Uutisille viime kesänä.

Johansson kertoi maanantaina, ettei taloyhtiö valita päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

–  Päätös perustuu siihen, ettei valmistuminen enää viivästyisi ja siitä aiheutuisi haittaa alueen asukkaille.

–  Sammatin asukkaille voi aiheutua harmia siitä, jos uusien talojen asukkaiden autoille ei pysäköintihallin rakentamisesta johtuen löydy korvaavia paikkoja ja niitä pysäköidään ”minne sattuu”.

Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle

Pohjola Rakennus aikoo käynnistää työt huhtikuussa.

–Rakentaminen kestää noin 10 kuukautta, Klami kertoo.

Työmaan paikalla ollut pallokenttä rakennetaan uudelleen pysäköintihallin päälle. Sen piti olla valmis kesällä 2022, mutta myös sen rakentaminen viivästyy vuodella.

Vallilassa pari kuukautta asunut Maria Pesonen, 27, kiinnitti kuoppaan huomiota heti ensimmäisellä lenkillään.

– Ymmärsin, että kenttä voisi olla pian jo valmis, jos valitusta ei olisi tehty. On tietysti hyvä, että voi valittaa, mutta kun eivät nyt yleensä auta mitään. Viivästyttävät vain väistämätöntä. Itse en ymmärrä, mikä ongelma tässä on.

Naapurit kimpaantuivat helsinkiläisessä lähiössä: 130 asunnon kerrostaloon rakennettiin vain 10 autopaikkaa – "Kadunvarsi on aivan tukossa"

Hallinto-oikeudelle jätetyssä valituksessa todettiin, että ajoramppiin kuuluva rakennus tulisi kohtaan, joka "ilta-auringon aluetta ja siitä syystä erityisen suosittu puiston osa".

Rakennus myös jakaisi puiston kahteen toisistaan erilliseen osaan. Valituksessa myös pelättiin, että rampin ja entisen Mäkelän koulun väliin syntyy katseilta piiloon jäävä tila, joka "houkuttelee epätoivottavaa käytöstä" ja tekee kävelyreitistä turvattoman.

Hallinto-oikeus perusteli valituksen hylkäämistä muun muassa sillä, että hanke on jo vuonna 2019 voimaan tulleen asemakaavan mukainen. Liikenneturvallisuus ei ollut este rakennusluvalle. Pysäköintihallin ajoramppi täyttää hallinto-oikeuden mukaan laissa säädetyt kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset.

Pohjola Rakennus rakentaa Karstulantielle ja Sammatintielle viittä kerrostaloa. Niiden rakentamiseen valitus ei ole vaikuttanut. Kortteliin tulee yhteensä yli 200 kotia.

Korkein rakennus on 14-kerroksinen Monumentti, jonka paikalta purettiin Ava-hotelli. Monumentin on arvioitu valmistuvan tämän vuoden loppupuolella.

Autoilijoiden sakkoraivo yhä silmittömämpää – pysäköinninvalvoja Jukkaa on jahdattu puukkosahan kanssa: "Laskujeni mukaan kasvoilleni on syljetty kuusi kertaa"

Otsikkoa muokattu 10.2. klo 4.20.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut