Tällaista iskua katujengi suunnitteli helsinkiläiseen yökerhoon – otettiinko kuulusteluissa mallia liivimiehiltä? "Selvä toimintapa"

Helsingin poliisi esti viime syksynä Kaivohuoneelle suunnitellun iskun, josta epäillään useita helsinkiläisjengin jäseniä.

Suunnitelmien taustalla oli helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välinen väkivaltainen kostonkierre, joka alkoi toukokuussa. Siihen liittyy muun muassa useita ampumistapauksia.

– Pk-seudulla tapahtui kesän aikana paljon väkivallantekoja. Tilanne paheni ja poliisille selvisi että yksi henkilö nousi korostetusti esiin näissä tapauksissa, tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Juhani Vuorisalo sanoo Helsingin Uutisille.

Näin kansainväliset katujengit tekevät tuloaan Helsinkiin, jo 13-vuotiaat huolestuttavassa seurassa – KRP: "Sama kaava kuin Tanskassa ja Ruotsissa"

Poliisin mukaan helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiailla johtohahmoilla oli suunnitelma hyökätä Kaivohuoneella espoolaisjengin keskeisten jäsenten kimppuun. Tapahtumassa oli määrä esiintyä espoolaisjengiin kuuluvia artisteja. Väkivallan kohteena epäillään olleen erityisesti 19-vuotias espoolaisjengiin kuuluva mies.

– Epäillään, että tarkoitus oli hyökätä isolla porukalla etu- ja takaovista terä- ja ampuma-aseiden kanssa soundchekin aikana, Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön päällikkö Markku Heinikari sanoo.

–Poliisi esti erittäin vakavan väkivallan teon, Vuorisalo korostaa.

Poliisin mukaan tilanteesta olisi voinut aiheutua vaaraa myös sivullisille.

Poliisi peruutti Kaivohuoneen tilaisuuden ja otti kiinni kymmenen helsinkiläisjengin jäsentä. Yhteensä kahtatoista 18–26-vuotiasta helsinkiläisjengin jäsentä epäillään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kolme epäiltyä on edelleen vangittuina.

Vuorisalon mukaan epäillyt ovat olleet hyvin haluttomia kommentoimaan rikoksia.

– He ovat kommentoineen joitain yksittäisiä asioita vain hiukan. Tämä on työläs juttu. Yleensä kuulusteluissa saadaan jotain irti. Näyttö on täytynyt hakea puhtaasti poliisin omin keinoin. Meillä on nauhalla keskusteluita ja näyttöä on kerätty muun muassa epäiltyjen puhelimista.

Seiskan mukaan en kommentoi -vastaukset ovat tulleet tunnetuiksi esimerkiksi liivijengien jäsenten kuulusteluissa. Onko kyse ilmiöstä, joka on yleistymässä?

– Jengien osalta näyttää olevan selvä toimintapa, etteivät epäillyt kommentoi, Vuorisalo kertoo.

Katujengien rikosvyyhti on jätetty syyteharkintaan helmikuun alussa. Syytteen nostamisen määräpäivä on 17. helmikuuta.

Etelä-Helsinkiin avautuu uudenlainen nuorisokoti, jossa 13–17-vuotiaita autetaan irti rikoskierteestä – keskeisestä sijainnista myös yllättävä hyöty: "Hatkareissut jäävät lyhyemmiksi"

Katujengejä epäillään törkeistä rikoksista: ampuminen kotibileissä, perheen uhkailua, luoti sivullisen kotiin – tällaisia jengien jäsenet ovat

Uutissuomalainen: Pääkaupunkiseudun jengiongelma saatava katkaistua ja muualle leviäminen estettävä, sanoo kovempia rangaistuksia kannattava sisäministeri Krista Mikkonen

Sisäministeri Ohisalo valmis ajamaan kovia keinoja jengirikollisuuden torjumisessa – IS: "Osoitetaan, että pahimmassa tapauksessa tulee vankeutta"

Onko 16–18-vuotiailla helsinkiläisnuorilla jo hallussaan aseita? Näin kommentoi poliisin nuorisoryhmän johtaja Marko Forss

Poliisilta lisätietoa estetystä katujengien välikohtauksesta – joukkotappelun uhka liittyi helsinkiläisravintolaan

Yle ja MTV: Katujengi-ilmiössä radikaali käänne huonompaan – useita ammuskeluja pk-seudulla, poliisi esti ison yhteenoton Helsingissä

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut