Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Tänne suomalaisen poliisin määrärahat menevät – "Investointivelka on huolestuttavan suuri"

Poliisin määrärahat menevät suurimmaksi osaksi henkilöstökuluihin. Henkilökulujen osuus poliisin menoista on 69 prosenttia. Asia käy selväksi sisäministeriön ja valtiovarainministeriön teettämästä ulkopuolisesta selvityksestä poliisin määrärahojen käytöstä ja määrärahan riittävyyteen liittyvistä tekijöistä. Se luovutettiin keskiviikkona sisäministeri Krista Mikkoselle (vihr.).

Suurin osa poliisin menoista on henkilöstömenoja. Vuonna 2020 henkilöstömenot kattoivat 69 prosenttia poliisin määrärahoista. Selvityksen mukaan eniten kasvaneita menoeriä ovat poliisin toimitila- ja ICT-menot. Poliisin tilakustannukset veivät 8,8 prosenttia annetuista määrärahoista ja ICT-menot 9,5 prosenttia.

ICT-menojen osalta vaikuttaa siltä, että poliisin järjestelmillä on ollut vaikeuksia pysyä ajantasaisella tasolla. Vuosien 2010 ja 2021 syntyneestä 42 miljoonan euron kulusta valtaosa on ostoja valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorilta.

– Maksut Valtorille ovat kasvaneet vuodesta 2017 vuoteen 2020 lähes 57 prosenttia. Voimakkaasta poliisin ICT-menojen kasvamisesta huolimatta sen investointivelka on huolestuttavan suuri, raportissa todetaan.

Selvityksen ovat tehneet maaneuvos Timo Kietäväinen, professori Lasse Oulasvirta ja professori Roope Uusitalo. Heidän mukaansa rahoituksen riittämättömyydessä on yksinkertainen syy: perusrahoitus ei ole riittävällä tasolla.

– Tästä syystä sitä joudutaan säännöllisesti paikkaamaan pääosin määräaikaisella lisärahoituksella, selvityshenkilöt toteavat.