Saako poliisin kiinniottoa kuvata? – "Osa videoista leikataan niin, että poliisi näkyy huonossa valossa"

Poliisivastaisuus on lisääntynyt etenkin niissä nuorissa aikuisissa, jotka ovat syvällä katujengeissä.

– Poliisin auktoriteetti ei ole sama kuin ennen. On fyysistä vastaan panemista ja suunsoittoa. Poliisin työtä kuvataan ja levitetään someen. Osa videoista leikataan niin, että poliisi näkyy huonossa valossa, sanoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista.

Väänänen korostaa, että isossa kuvassa suhtautuminen ei ole muuttunut.

– Iso osa nuorista kokee poliisin edelleen turvalliseksi ja luotettavaksi. Kun poliisi on jossain paikalla, se on heidän mielestään hyvä asia. Ajatellaan, että poliisi on siellä heitä varten.

Saako poliisin toimintaa kuvata esimerkiksi kiinniottotilanteessa?

–  Poliisi on julkisella paikalla julkisessa virassa. Kuvaamista rajoitetaan vain poikkeustapauksissa. Eihän se aina ole mukavaa, kun on kameran linssissä. Suurin osa poliisin ennaltaehkäisevässä toiminnassa olevista poliiseista on kuitenkin tottunut siihen. Ja jos joku jotain kuvaa, niin hän kuvaa täysin normaalia poliisitoimintaa.

"Lystin maksava keskiluokka rupeaa kyseenalaistamaan, onko homma enää hallussa" – Kaksi isää sai tarpeekseen espoolaiskoulujen levottomuudesta ja väkivallasta

Sosiaalisessa mediassa on levitetty videoita, joissa rikoksia tehdään kasvot näkyvissä. Ilmiö liittyy erityisesti katujengeihin.

– Sillä saadaan mainetta ja videolle levikkiä. Sosiaalinen asema perustuu heidän mielestä siihen, miten paljon jotain levitetään ja mikä saa eniten huomiota, Väänänen kertoo.

Helsingin Uutiset haastatteli viime syksynä Asematunnelin järjestyksenvalvojia. Yksi heistä sanoi, että vartijoita ja järjestyksenvalvojia haastetaan yhä hanakammin.

– Ennen juostiin karkuun, enää ei pelätä, järkkäri kertoi.

Järjestyksenvalvojat sanoivat, että nykyään nuoret uskaltavat lähestyä heitä helpommin kuin ennen. Keskustelu voi olla hyvinkin vapaata, esimerkiksi kuulumisten kyselyä. Heitä kiinnostaa muun muassa millaista työtä vartijat tekevät.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut