Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

4,4 miljoonaa suomalaista kuuntelee radiota viikoittain – Tämä oli vuoden kuunnelluin päivä

Suomalaiset kuuntelivat viime vuonna radiota lähes 2,5 tuntia päivässä. Suomen kuunnelluin kanava oli Yle Radio Suomi. Kaupallisista kanavista suosituimpia olivat Radio Nova ja Radio Suomipop, kertoo tiedotteessaan Finnpanel Oy.

Sen tekemän kyselyn mukaan radio tavoitti viikoittain 88 prosenttia eli 4,4 miljoonaa suomalaista. Edelliseen vuoteen verrattuna kuuntelu väheni hieman, 6 minuuttia.

Eniten radiota kuuntelivat 55 vuotta täyttäneet, keskimäärin 3 tuntia 53 minuuttia päivässä. 25–54-vuotiaat kuuntelivat radiota keskimäärin lähes 2 tuntia päivässä.

Tiedotteen mukaan kuunnelluin hetki oli arkiaamuisin kello 9. Silloin kuulolla oli 1,1 miljoonaa suomalaista.

Vuoden kuunnelluin päivä oli jouluaatonaatto 23. joulukuuta. Tuona päivänä radiota kuunneltiin jouluvalmisteluiden ohessa 3 tuntia 18 minuuttia.

Kuunnelluin kanava oli Ylen Radio Suomi. Kaikesta 9 vuotta täyttäneiden kuuntelusta 34 prosenttia oli sen kuuntelua.

Suosituin kaupallinen radiokanava oli Radio Nova. Sen kuunteluosuus oli 9 prosenttia, toiseksi kuunnelluin kaupallinen kanava oli Radio Suomipop, jonka kuunteluosuus 6 prosenttia.

Radion kokonaiskuunteluaika jakaantui tiedotteen mukaan melko tasan Ylen ja kaupallisten kanavien kesken. Yli kaksi kolmasosaa 25–54-vuotiaiden kuuntelusta oli kaupallisten kanavien kuuntelua. Tässä ikäryhmässä suurimmat radiotalot, Bauer Media, Sanoma Media ja Yleisradio, olivat hyvin tasaväkisiä.

Kaupalliset radiokanavat tavoittivat viikoittain laajemman yleisön kuin Ylen kanavat. Ylen tavoittama varttuneempi yleisö kuuntelee kuitenkin radiota päivittäin tunnin enemmän kuin kaupallisia kuuntelevat.

Kolmasosa suomalaisista käytti tiedotteen mukaan digitaalisia radiopalveluja. Suosituin palvelu oli Yle Areena, jolla oli keskimäärin 677 000 viikkokuuntelijalla. Kaikesta audion kuuntelusta 76 prosenttia on radion kuuntelua lähetysaikaan.

Ikä vaikuttaa eniten siihen kuunnellaanko radiota vai muuta audiota. Muun audion kuuntelu korostui 9–24-vuotiaiden keskuudessa. 55 vuotta täyttäneiden keskuudessa 95 prosenttia oli sen sijaan radion kuuntelua.

Äänikirjapalvelut ovat kyselyn mukaan kasvattaneet suosiotaan. Viime vuonna 25–54-vuotiaista viidennes kuunteli äänikirjapalveluita, kun osuus koko väestössä oli 15 prosenttia.

Finnpanel Oy on Kantar TNS Oy:n ja AGB Nielsen Media Researchin puoliksi omistama tutkimusyritys, joka mittaa Suomessa television katselua ja radion kuuntelua. Toimeksiantajina ovat muun muassa Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Media Finland, Discovery Finland, RadioMedia sekä Marketing Finland.