Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Omikronin alamuunnos vallannut alaa etenkin Hus-alueella, epidemia voi laantua odotettua hitaammin – Tältä nyt näyttää sairaanhoidon tarve

Juttua päivitetty

Omikronin alamuunnoksen osuus koronatartunnoista on kasvanut etenkin Hus-alueella, kertoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) torstaiaamuna STM:n sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa. .

– Saattaa vaikuttaa siihen, että omikron-aalto pitkittyy ja laskusta tulee loivempi kuin muuten olisi tullut.

Omikronin muunnos lasketaan edelleen omikroniksi, sanoi johtaja Mika Salminen THL:stä

– Sen ominaisuudet rokotteiden suojan ja taudin suhteen vaikuttavat olevan yhä samat.

Omikron on Salmisen mukaan jo lähestulkoon syrjäyttänyt deltan lähes kaikkialla Suomessa, kun vielä tammikuussa se oli valtamuunnos lähinnä Uudellamaalla.

Koronan torjunnan vastuu siirtyy yhä enemmän yksilön harteille, Suomi pysyy avoimena tartunnoista huolimatta – Näin uuden hybridistrategian mukaan nyt pitäisi toimia

Koronatapausten kasvu on Suomessa yleisesti ottaen taittunut, mutta ei yleistä laskutrendiäkään ei ole vielä näkyvissä, Voipio-Pulkki sanoi.

Mika Salminen huomautti, että alueelliset erot ovat suuria: etelässä epidemian huippu alkaa olla ohi, mutta joissakin osissa Suomea tapausmäärät ovat edelleen korkeita.

Tehohoidon tarve on pienentynyt jatkuvasti tammikuun puolivälistä alkaen.

– Uusien tehohoitopotilaiden määrä on käytännössä puolittunut Eilen aamulla suomen teho-osastoilla oli 30 koronapositiivista potilasta, joista 80 prosenttia oli hoidossa covid-19 taudin tyypillisten oireiden vuoksi, Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi.

Tällä hetkellä kaikista Suomen tehohoitopotilaista koronapotilaita on 15 prosenttia, kun luku vielä vähän aikaa sitten oli 25 prosenttia.

Husin sairaaloissa kuormitus on laskemassa, mutta tilanne ei ole yhtä hyvä joka puolella. Koronapotilaiden määrä on kasvanut esimerkiksi Varsinais-Suomessa, kasvua on ollut niin koronan takia hoitoon tulleiden kuin niiden potilaiden määrässä, joilta korona löytyy sivulöydöksenä.

Koko maan erikoissairaanhoidossa oli 317 potilasta, joista 75 prosenttia ensisijaisesti koronan vuoksi.

– Erikoissairaanhoidossa korona sivulöydöksenä on kasvanut, Voipio-Pulkki sanoi.

Hyks-erikoisvastuualueen osuus on laskenut noin kolmasosaan.

Myös tapauskuolleisuus eli kuolemien osuus tapauksista on tällä hetkellä hyvin alhainen.

Koska kuitenkin koronatapauksia on viime aikoina ollut enemmän kuin koko epidemian aikana aiemmin. Tämä tarkoittaa Salmisen mukaan sitä, että myös kuolemia on ollut aiempaa enemmän.

Rokotukset suojaavat edelleen hyvin vakavalta taudilta, Salminen huomautti. THL:n kuvaajista näkyy, että rokottamattomia on sairaalahoidossa huomattavasti enemmän kuin rokotettuja.

– Heidän riskinsä joutua sairaalahoitoon on valtavan paljon korkeampi kuin jos on halunnut ottaa rokotuksen. Vasta kun ikää alkaa olla aika paljon, alkaa tulla takaiskuja kahdenkin rokotuksen jälkeen. Siksi kolmannen annoksen saaminen mahdollisimman kattavasti korkeaan ikään ehtineille olisi tärkeää.

Omikronin aikana sairaalahoitoon joutumisen riski on kuitenkin selvästi aiempaa pienempi, johtuen osittain rokotuksista ja osittain siitä, että itse virus aiheuttaa lievempiä oireita.

Juttua päivitetty 10.2.2022 kello 10.50: Lisätty osio tapauskuolleisuudesta.

Jo joka kolmas uusmaalainen on sairastanut koronan ja pandemian loppu on lähellä – Asiantuntijat: rajoituksia pitää purkaa, mutta tästä syystä maski kannattaa vielä pitää kasvoilla

Näin paljon korona tuli maksamaan – ravintola- ja matkailu-alalta jäätävä laskelma: "Ansionmenetyksiä ei korvattu työntekijöille millään tavalla"

THL:n lääkäri: "Koulut eivät ole olleet koronatartuntojen pääasiallinen moottori"

Opetusministeri Li Andersson: "Oli oikea ratkaisu olla antamatta suositusta etäopetuksesta"

Sairaanhoitopiirit haluavat yhä säilyttää koronan yleisvaarallisuuden, kertoo Uutissuomalainen