Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näillä keinoilla poliisi yrittää estää katujengien rikoksia – "Ilmiö on nyt siellä, missä lapset ovat tottuneet viettämään aikaa"

Poliisi on lisännyt läsnäoloaan merkittävästi esimerkiksi kauppakeskuksissa viime kesänä alkaneen katujengitutkinnan aikana.

–  Poliisi menee sinne, missä häiriöt ovat. Poliisin näkyvyydesta on tullut positiivista palautetta nuorten lisäksi myös esimerkiksi yrittäjiltä ja kauppakeskuksilta, sanoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista

Väänänen tuntee parhaiten Espoon tilanteen, mutta hän sanoo että poliisin ennaltaehkäisevä toiminta on samanlaista myös esimerkiksi Helsingissä.

Pk-seudulla on poliisin arvion mukaan kymmenkunta katujengiä ja ilmiö on kasvussa.

– On paljon nuoria, jotka eivät ole ilmiössä sisällä, mutta ovat sen vaikutuspiirissä. Nuoret kokevat poliisin paikalla olon tärkeäksi.

Katujengien tapa puhua väkivallasta hämmästyttää Väänästä. Poliisi on seurannut ja puhuttanut ilmiössä mukana olevia.

– Minua ihmetyttää, miten kevyesti väkivallasta puhutaan, vaikka toisella olisi vakavia vammoja. Myös nöyryytys- ja alistusvideoihin suhtaudutaan pinnallisesti. He eivät aina ymmärrä mitä ovat tekemässä.

Katujengi-ilmiö kasvaa Helsingissä – poliisi: "Pinnan alla kuohuu koko ajan, tämä ei ole tällä taputeltu"

Kevyt suhtautuminen väkivaltaan lisää Väänäsen mukaan riskiä sivullisille.

– Kun väkivaltaa käytetään julkisella paikalla, niin sivullisetkin ovat vaarassa. Ilmiö on nyt siellä, missä lapset ovat tottuneet normaalisti viettämään aikaa. Tilanne on kylmäävä. Mitä on tulossa, jos ei päästä nyt väliin. Joku lapsi voi joutua niin vakavan väkivallan uhriksi että menehtyy tai saa vakavia vammoja.

Saako poliisin kiinniottoa kuvata? – "Osa videoista leikataan niin, että poliisi näkyy huonossa valossa"

Väänänen myöntää, ettei poliisilla ole aina riittävästi resursseja ennaltaehkäisevään työhön.

– Meillä on vakavia rikoksia, jotka liittyvät jengeihin. Olisi pitänyt pystyä tekemään vieläkin enemmän. Poliisin pitää olla vieläkin enemmän läsnä. Näkyvä poliisi nuorten keskuudessa on kaikkein paras väline ilmiön taklaamiseen. Tietysti rikostutkinnalla puututaan rikoksiin, mutta silloin ollaan jo myöhässä.

Poliisi ei pysty yksin tätä ratkaisemaan. Tarvitsemme viranomaisten yhteistyötä. Rakenteet siihen ovat kyllä kunnossa.

Katujengejä epäillään törkeistä rikoksista: ampuminen kotibileissä, perheen uhkailua, luoti sivullisen kotiin – tällaisia jengien jäsenet ovat

Poliisi varautuu edelleen turvallisuusuhkaan raskaalla kalustolla – TS: Uhan taustalla järjestäytynyt rikollisuus

Etelä-Helsinkiin avautuu uudenlainen nuorisokoti, jossa 13–17-vuotiaita autetaan irti rikoskierteestä – keskeisestä sijainnista myös yllättävä hyöty: "Hatkareissut jäävät lyhyemmiksi"

Uutissuomalainen: Pääkaupunkiseudun jengiongelma saatava katkaistua ja muualle leviäminen estettävä, sanoo kovempia rangaistuksia kannattava sisäministeri Krista Mikkonen