Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Legendaarinen huoltoasema suljettiin Helsingissä –  taksimiehet Severi, 72, ja Markku, 64, luottavat nyt tähän klassikkoon: "Toista yhtä hyvää ei ole"

Palvelut: ABC-ravintolat muuttuivat ruokakaupoiksi ja burger-paikoiksi.

Helsingistä katosi helmikuussa yksi tunnetuimmista huoltoasemakahviloista, kun mittavaa korjausta vaativa Etelä-Haagan Shell muuttui kylmäasemaksi.

Paikkaa jäi ikävöimään muun muassa 64-vuotias taksinkuljettaja Markku Aho. Helmikuisena perjantaiaamuna hän ajoi juomaan aamupäiväkahvit Eläintarhan Nesteelle. Seurana oli kollega Severi Weckström, 72.

– Eltsu on ykkönen. Toista yhtä hyvää huoltoasemaa ei enää ole, kun Haagan Shell suljettiin, miehet sanovat.

Aholle tärkeimpiä asioita ovat hyvä ilmapiiri, Nesteen keskeinen sijainti ja kahvi.

– Kahvi riittää. Syön täällä harvoin. Kun tsiigaa vitriinin sämpylöitä, niissä saisi olla enemmän lihaa sisällä, Aho pohtii.

– Kannattaa kokeilla täytettyjä croisantteja, ne ovat runsaita, Weckström vinkkaa.

Weckström käy Eltsussa monta kertaa viikossa, vaikka taksiyrityksellä on tankkaussopimus toiseen ketjuun.

– Taksikuskina olen käynyt tällä paikalla ensimmäisen kerran noin 50 vuotta sitten.

Miehet muistelevat 1970-lukua, jolloin paikka tunnettiin Eltsun Unionina. Siihen aikaan huoltoasemalla oli tiukka hierarkia, joka näkyi erityisesti taksitarkastajien pyöreässä pöydässä.

– Vuonna 1979 erehdyin menemään siihen, niin nulikalle annettiin murhaavia katseita, Aho muistelee.

Weckströmin ja Ahon "kantapöydässä" istuu usein myös muusikko Ville Valon isä Kari Valo. Hän ajoi taksia ennen kuin perusti seksikaupan Kallioon.

– Yleensä hän on täällä melkein joka aamu. Ihme, ettei ole nyt. Missä hän mahtaa ollakaan? Ehkä ruokkimassa ihmisten romantiikan nälkää, Weckström ja Aho aprikoivat.

ABC-ketju on luopunut Helsingissä kaikista ravintoloistaan vuonna 2018. Tuomarinkylässä ravintolatilat muutettiin Alepaksi.

– Vanhoja ravintolatiloja on muutettu myös ruoan verkkokaupan noutopisteiksi ja myös alivuokrattu muille ravintolayrittäjille. Esimerkiksi ABC Käpylän tiloissa on Burger King, sanoo ABC:n ketjujohtaja Hannu Houni.

Pääkaupunkiseudun ainoa ABC-ravintola on Espoon Pohjois-Tapiolassa.

–  Pk-seudulla ABC-asemien ravintolapalveluiden kysyntä on pienempää kuin maakunnissa isojen valtateiden varrella. Nykyisessä kilpailutilanteessa HOK-Elanto on tehnyt päätöksen keskittyä ABC-ketjun osalta polttoneste- ja autopesukauppaan sekä sähköautojen latauspisteverkoston kehitykseen.

Henri Leinosella on Helsingissä viisi Shell-asemaa. Niissä ei ole lounas-ravintoloita, mutta myynnissä on pikaruokaa ja kahvia. Ne ovat hänen mukaansa kannattavaa liiketoimintaa.

– Autoilevalle väelle tämä on nopeampi ratkaisu kuin käydä kauppakeskuksessa. Asiakkaita käy niin aamiaisella, lounasaikaan kuin iltaisin harrastusten jälkeen.

Helsingissä on usempia Teboil-asemia, jotka tunnetaan "parlamenteista", joissa kanta-asiakkaat perkaavat päivän puheenaiheita aamukahvin äärellä. Malmin Teboilin porukka on kokoontunut aamuisin myös korona-aikana.

Ruskeasuon Teboililla parlamentit ovat käyneet viime aikoina harvinaisemmiksi.

– Muutoin kahvittelijoita käy paljon, eikä sellainen huoltoasemakulttuuri ole katoamassa, yrittäjä Marko Vikkelä sanoo

ABC luopui poliisien ilmaisesta edusta – helsinkiläinen kauppias pitää kiinni periaatteestaan: "Tarkoitus on osoittaa heille kuuluvaa arvostusta"