ABC luopui poliisien ilmaisesta edusta – helsinkiläinen kauppias pitää kiinni periaatteestaan: "Tarkoitus on osoittaa heille kuuluvaa arvostusta"

Saako poliisi ilmaiset kahvit huoltoasemalla? Käytäntö on voimassa Helsingissä ainakin muutamissa paikoissa.

– Poliisien läsnäolo liikepaikalla lisää meidän ja asiakkaidemme turvallisuutta. Tarkoitus on myös osoittaa heille kuuluvaa arvostusta. Monesti on ollut tilanteita, että joku asiakas on nukahtanut pöytään tai aiheuttanut muuten järjestyshäiriöitä, jolloin olemme voineet kertoa asiasta kahvilla käyville poliiseille. Asia on hoitunut siinä samalla, sanoo Eläintarhan Nesteen yrittäjä Jyri Linnanen.

Legendaarinen huoltoasema suljettiin Helsingissä –  taksimiehet Severi, 72, ja Markku, 64, luottavat nyt tähän klassikkoon: "Toista yhtä hyvää ei ole"

Linnanen sanoo, että poliisit ovat pitäneet isojen tapahtumien aikana Eltsua "tukikohtanaan."

– Kerran kävi niin, että ravintolasali oli täynnä poliiseja ja pihan parkkipaikat täynnä poliisiautoja. Keskustelin poliisijohtajan kanssa ulko-oven edessä eteisessä. Huppupäinen kaveri tuli sisään, käveli kaljakaapille, lappasi olutpakkauksia reppuunsa ja juoksi suoraan meidän nenän edestä karkuun ulko-ovesta.

Yrittäjän mukaan poliisijohtaja katsoi häntä tyrmistyneenä kysyi, että mitä juuri tapahtui?

–  Sanoin hänelle, että joku taisi juuri varastaa repullisen kaljoja. Hän karjaisi alaisilleen, että nyt äijät äkkiä perään. He juoksivat varkaan perään ja saivat kiinni vasta ratapihan luona, Linnanen kertaa.

Muun muassa Itäkeskuksen, Lauttasaaren ja Herttoniemen Shell-asemia pyörittävä Henri Leinonen sanoo, että virkatehtävissä oleville poliisipartioille tarjotaan kuppi kuumaa.

– Omilla tauoillaan poliisit ostavat virvokkeensa normaalisti.

Ruskeasuon Teboilin yrittäjä Marko Vikkelä sanoo, että poliisit maksavat kahvinsa siinä missä muutkin.

Samansuuntaiset periaatteet ovat myös Malmin Teboililla.

"Monille on tärkeää, että ne säilyvät" – Tommin ja Jonin autotallissa on huikea kokoelma Helsingin historiaa: Muistatko Ritzin, Bio Aulan ja Lintsin Baarin?

ABC-ketjun asemilla poliisit saivat ilmaiset kahvit vielä viime vuosikymmenellä. Helsingin Sanomat kertoi asiasta vuonna 2010. S-Ryhmän viestinnästä vastattiin nyt Helsingin Uutisille, ettei ABC-ketjulla ole tällaista ohjeistusta. Ilmaisia kahveja ole tarjottu enää ainakaan viimeiseen kolmeen vuoteen.

Helsingissä ei ole ollut ABC-ketjun ravintoloita tai kahviloita vuoden 2018 jälkeen.

Poliisihallitus linjasi vuonna 2018, että poliisi voi vastaanottaa "tavanomaiseen vieraanvaraisuuteen" liittyviä etuja. Tarkkaa euromääräistä rajaa ei ole.

Viime vuonna Poliisihallitus käsitteli kantelua, jossa selvitettiin helsinkiläisen huoltamon poliisille tarjoamien kahvien laillisuutta.

– Tapauksessa Poliisihallitus totesi, että kahvin tarjoamista tai vastaanottamista ei ole sinänsä lähtökohtaisesti pidettävä kiellettynä, mutta se ei saa johtaa asetelmaan, jossa luottamus poliisin tasapuoliseen toimintaan vaarantuu, sanoo poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen.

Poliisihallituksen mukaan ongelmia voisi syntyä silloin, jos poliisi alkaisi käyttää etua usein. Poliisilaitosten tulee varmistaa, etteivät poliisit suosi tiettyjä alueita etujen vuoksi.

Juttua korjattu 14.2. klo 13.39: Pekka-Matias Väisäsen titteliksi korjattu poliisiylitarkastaja.

"Taivaallisen hyvää ruokaa!" Tässä on Helsingin paras italialainen ravintola – poliisien suosimalle paikalle äänivyöry

Tutkija: Bensan hinnannousu ei johdu hallituksesta vaan syy on tässä – Yle: Veronlasku hyödyttäisi lähinnä hyvätuloisia

Onko Tesloille riittävästi huoltoaikoja saatavissa? – "Pystytään huoltamaan, päivittämään ja diagnosoimaan myös etänä"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut