Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakentamisen työsuojelussa remontoitavaa: 11 000 huomautusta viime vuonna – "Puutteita havaittiin hyvin laajalla skaalalla"

Rakentamisen työsuojelussa on parantamisen varaa, selvisi työsuojeluviranomaisten tarkastuksissa viime vuonna.

Työsuojeluvalvojat tekivät 3 700 kohteessa yhteensä 5 000 tarkastusta ja antoivat lähes 11 000 eritasoista huomautusta. Työpaikka saa huomautuksen, jos työsuojelu ei ole lain edellyttämällä tasolla.

– Puutteita havaittiin hyvin laajalla skaalalla: putoamissuojauksissa, työtelineissä, työntekijäluetteloissa, työterveystarkastuksissa, henkilönsuojaimissa, koneiden ja laitteiden turvallisuudessa ja niin edespäin, sanoo tiedotteessa työsuojelutarkastaja Juha Sinerjoki aluehallintovirastosta (avi).

Sinerjoki toteaa, että kehitystäkin on silti tapahtunut.

– Rakennustyömaiden pääurakoitsijat ovat alkaneet vaatia enenevässä määrin aliurakoitsijoiltaan työturvallisuussuunnitelmia. Lisäksi taakankiinnittäjän alamieskoulutuksen vaikutus on alkanut näkyä niin, että materiaalin siirrot tehdään turvallisemmin.

Rakennusalan työsuojeluvalvonnan tavoitteena on vähentää työtapaturmien ja ammattitautien määrää sekä saada työnantajat hoitamaan lakisääteiset työnantajavelvoitteensa.

Tapaturmavakuutuslaitoksen mukaan työpaikkatapaturmien määrä rakennusalalla on laskenut dramaattisesti 15 vuodessa.

Tuoreimman tilaston mukaan rakennusyritysten työntekijöille sattui vuonna 2020 noin 13 600 työpaikkatapaturmaa, mikä oli noin 1 100 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vuonna 2020 rakennusalalla sattui miljoonaa työtuntia kohti 56,0 työpaikkatapaturmaa, kun luku vielä 2006 oli 83.

Muille kuin rakennusyritysten työntekijöille sattui työmailla vuonna 2020 yhteensä 4 400 työpaikkatapaturmaa.

Avin mukaan rakennusalalla tapahtuu paljon tapaturmia, koska olosuhteet muuttuvat. Lisäksi esimerkiksi korjausrakentamisessa korostuvat kemiallisista altistumisesta johtuvat terveysongelmat.

– Työtapaturmariskin lisäksi rakennustyössä altistutaan muun muassa melulle, erilaisille pölyille, lämpötilan ja sääolosuhteiden vaihtelulle, tarkastaja Juha Sinerjoki sanoo tiedotteessa.