Etniset: Chevicheria löytyy Autotalon kätköistä.
Alkuun äyriäiskroketteja, lohichevicheä ja chorizomakkaroita.
Näin alkoi ystävänpäivän special tällä viikolla.
Pääruoaksi oli muun muassa nautaa ja porsasta vartaassa, bataattikroketteja quacamolella ja chipotlella.
Paikka on melkein kuin salaisuus. Niin hyvin se on piilossa Autotalossa Fredalla. Helpostihan sinne pääsee kun vain tietää, että ulko-ovi on lännestä tulevien 20:n ja 30:n pysäkillä Tennispalatsia vastapäätä.
Uudistunut Chevicheria ottaa nyt toisen startin. Paikka vaihtoi omistajaa viime vuoden puolella, mutta marraskuun avajaisia seurasi omikron-aalto.
Ravintolan omistaa nyt Lilly Sundström, jolla on aiemmin pitkä työura valtionhallinnossa, mutta myös vankka kokemus ravintoloista sekä ravintolakoulun jälkeen hotelleista ulkomailla, muun muassa Lontoosta ja Norjasta.
Tällä viikolla alkoi siis perulaisen ravintolan uusi aika. Tiistaina otettiin käyttöön uudet à la carte -listat. Lounaat pyörivät maanantaista perjantaihin ja listaruoka tiistaista lauantaihin. Sunnuntaiaukioloa ei toimistotalossa ainakaan toistaiseksi nähdä.
– Latino-fuusioruokaa, yleiseteläamerikkalaista, hän luonnehtii paikan uudistunutta ilmettä.
Nimi pysyy Chevicheriana, mutta nyt sieltä saa muutakin kuin kalaa, muun muassa eteläamerikkalaisittain marinoituja vartaita.
Sana chevicehän tarkoittaa sitrusmarinoitua kalaa, mutta:
– Tuli asiakkaita, jotka halusivat muuta kuin kalaa. Tuli myös asiakkaita, jotka eivät pitäneet sitruksista, hän kertoo edellisestä avauksesta.
Peruhan tunnetaan perunan kotimaana, mutta se on melkoinen fuusiokeittiö jo sinänsä, koska se sijaitsee Andien ja Tyynenmeren välissä. Erikoisuus on ripaus japanilaisuutta perulaisessa ruokakulttuurissa.
Perunalajikkeita Perussa on tuhat ja perunaruokia vuoden jokaiselle päivällä. Peruna ja ”graavattu” kala ovat yhteys Suomeen.
Chevicherian lounaalla on ollut ”tavallisempaa” arkiruokaa, kuten bataatti-linssikeittoa, maissikeittoa, lihapatoja, kasvispyöryköitä, tortilloja tomaattisella nyhtökaurakastikkeella jne. Chili ja korianteri ovat perusmakuja.
Woltin ja Foodoran kautta Chevicheria myy ulos muun muassa suosittuja empanadas-piiraita.
Perulaista oluttakin talosta löytyy. Cusqueña edustaa Andien ”tunturipurojen raikkautta”.

Mutta on muutakin erikoista, paikkaa pyörittävät Adele Tuominen ja Diogenes Diaz selittävät mustaa maissia, joka on koristeena baaritiskillä. Eikä vain koristeena.
Black cornista syntyy Chicha Morada -niminen juoma – oikeastaan mustikanvärinen esanssi, josta saa juomasekoituksia.
– Tähkiä keitetään 3-4 tuntia. Lisätään joukkoon hieman omenan siivuja ja ananaksen paloja, Diaz selvittää.
Tuloksena on siis – ilman lisättyä sokeria – hyvin makea juomasiirapin kaltainen lopputulos. Mustaa samettia.
– Sitä lisätään sitten esimerkiksi sitruunamehuun ja juodaan kylmänä, hän opastaa.
Siirapin maku muistuttaa hieman jouluglögiä. Kannatta kysyä.