Graffitiharrastaja ja maallikko havaitsevat graffiteja katsoessaan samoja asioita, kuten värejä, muotoja ja tunteita. Kokemukseen vaikuttavat kuitenkin erityisesti katsojan aiempi tietämys graffitikulttuurista ja omat kokemukset taidelajin piiristä, kerrotaan Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.
Mari Myllylän kognitiotieteen väitöskirjassa on tarkasteltu graffititeosten aikana syntyneiden havaintojen, tunteiden ja opittujen asioiden kokemista. Tutkimuksessa selvitettiin millaisia eroja graffiteihin harrastuneen ja maallikon välillä on, sekä millaisia ajatteluprosesseja graffitikokemuksen takaa löytyy.
Väitöskirjatutkija analysoi graffiteja katsovien henkilöiden kokemusten sisältöjä. Kokemuksista voitiin löytää sisältötyyppejä, joissa oli eroja riippuen siitä oliko henkilöllä erityistä tietämystä graffiteista vai ei.
– Maallikot ja graffitiasiantuntijat voivat graffiteja katsoessaan havaita niissä tiettyjä samoja sisältötyyppejä, kuten värejä, muotoja ja tunteita. Erilaisiin kokemuksiin graffititaiteesta vaikuttavat kuitenkin erityisesti katsojan aiemmin oppimat ei-havaittavat asiat, kuten graffitikulttuuriin, yksittäisiin taiteilijoihin ja itse graffitin tekemiseen liittyvät tiedot, taidot ja elämänkokemukset, toteaa Myllylä tiedotteessa.
Tiedotteen mukaan graffitikokemusten tutkiminen voi auttaa meitä entistä paremmin ymmärtämään ihmisen kokemusta ja ajattelua. Myllylän tutkimuksessa tuodaan esiin, miten ihmismieli pyrkii luontaisesti ymmärtämään itseään, muita ihmisiä ja ja elottomia asioita kuten graffititaideteoksia.
Myllylän väitöskirjan tarkastustilaisuus on Jyväskylän yliopistossa kuluvan viikon perjantaina.