Asukkaan pysäyttävä laskelma: helsinkiläislähiössä 29 peliautomaattia – hedelmäpeliä pelannut Erkki: "Onko asiallista tunkea joka pubiin?"

Pelit: Peliautomaatteja on sijoitettu kirjavasti eri kaupunginosiin. Itä-Helsingissä on melkoinen pelikoneiden keskittymä. Osa voitoista maksetaan poletteina.

Mellunmäessä on todella paljon peliautomaatteja. Helsingin Uutisten lukija teki pysäyttävän laskelman, jonka mukaan Mellunmäessä on kaikkiaan 23 Veikkauksen ja 6 muiden yhtiöiden hallinnoimia automaatteja, eli yhteensä 29 peliautomaattia.

Ne sijaitsevat ravintoloissa, pubeissa ja kauppojen yhteydessä.

Lukijan mukaan Mellunmäessä asuu noin 10 000 asukasta, joten automaattien suuri määrä herättää huomiota.

Veikkauksen ketjuyhteistyöstä vastaava päällikkö Mika Markkula myöntää automaattien mittavan määrän Itä-Helsingissä, mutta kiistää, että niitä olisi tarkoituksella sijoitettu vaikkapa juuri Mellunmäkeen.

– Veikkaus ei sijoita peliautomaatteja asuinalueiden sosioekonomisen aseman mukaan, Markkula painottaa.

Hänen mukaansa asiakasvirrat keskittyvät usein kauppakeskuksiin tai suurten ruokakauppojen yhteyteen.

– Joillain alueilla kauppoja ja ravintoloita on kymmeniä ja joillain taas hyvin vähän tai niitä ei ole ollenkaan. Lisäksi ihmisten asiointi tyypillisesti jakaantuu ja kohdentuu eri postinumeroalueisiin kuin oma asuinalue.

Puotinharjussa, Kontulassa, Mellunmäessä ja Pohjois-Vuosaaressa on suhteessa jopa lähes kymmenkertainen määrä peliautomaatteja asukasta kohti laskettuna kuin monissa muissa kaupunginosissa.

Mainituissa kaupunginosissa on keskimäärin yksi automaatti 420–470 asukasta kohti, kun taas esimerkiksi Veräjämäessä yhdelle pelikoneelle jonottaa 4 100 asukasta, Paloheinässä 6 000 asukasta ja Maununnevalla peräti 7 600 asukasta.

Toisaalta esimerkiksi Kuusisaaressa, Lehtisaaressa ja Östersundomissa ei ole ainuttakaan Veikkauksen peliautomaattia.

Tiedot perustuvat Veikkauksen omiin tilastoihin. Luvuissa ovat vain kauppojen, kioskien, ravintoloiden ja huoltoasemien automaatit, ei Veikkauksen omien pelipaikkojen koneet.

Peliautomaattien runsauden on huomannut myös Erkki Mietala, joka pelasi perjantaina ostosmatkallaan hedelmäpeliä Kontulassa.

– Kyllä tällä alueella varmaankin on näitä pelikoneita enemmän kuin muualla. Kiinnitin huomiota tähän jo pari vuotta sitten.

– En tiedä sitten, onko asiallista tunkea automaatteja joka baariin ja pubiin. Siellä ukot vain kaljoissaan pelaavat viimeiset rahansa, Mietala pohtii.

Hän itse kertoo olevansa maltillinen rahapelaaja: vuodessa Mietalalta kuluu peliautomaatteihin korkeintaan parisenkymppiä.

– Kerran voitin hedelmäpelistä viisikymppiä. Kyllä siinä kone rällätti niitä kolikoita pitkään tulemaan.

Automaatti ilman tunnistautumista

”Jos tämä hajoaa, uutta ei tule”

Vaikka lähes kaikki peliautomaatit ovat Veikkauksen, löytyy alalta muutama muukin toimija. Esimerkiksi Bonamer Oy:llä on Helsingissä kymmenkunta peliä.

Toisin kuin Veikkauksen pelit, Bonamerin automaatit eivät vaadi tunnistautumista. Niitä on sijoitettu muun muassa kauppojen yhteyteen.

Bonamerin pelikoneet maksavat voitot poletteina, jolla voi tehdä ostoksia.

– Kyllä nämä automaatit ovat vähenemään päin, sillä uusia lupia ei enää myönnetä. Jos peliautomaatti rikkoutuu, uutta ei tule tilalle, kertoo yrittäjä Tomi Tamminen Bonamerista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut