Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erektiolääkkeitä, loishäätölääkkeitä... Suomalaiset tilaavat nyt ulkomailta rutkasti laittomia lääkkeitä – Älä haksahda tähän vipuun nettiapteekissa, Tulli varoittaa: "Hälytyskellojen pitäisi soida"

Korona-aika on saanut suomalaiset tilaamaan yhä enemmän laittomia lääkkeitä ulkomaisista verkkoapteekeista, Tulli tiedottaa. Viime vuonna Tulli otti haltuunsa lääkkeitä 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Suosittuja hankintoja ovat muun muassa erektiolääkkeet, mielialalääkkeet, antibiootit ja hiusten kasvua edistävät lääkkeet. Korona-ajan uutuutena ovat loishäätölääkkeet.

Tulliin pysähtyy paljon etenkin erektiolääkkeitä, joiden osuus kaikista takavarikoiduista lääkkeistä oli viime vuonna 30 prosenttia ja sitä edellisenä 40 prosenttia.

Tulli muistuttaa, että erektiolääkkeet ovat reseptilääkkeitä.

– Jos nettiapteekki mainostaa, että erektiolääkettä, tai mitä tahansa muuta reseptilääkettä, saa ilman reseptiä, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Lailliset nettiapteekit eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä. Jos ilman reseptiä saatavan reseptilääkkeen houkutus voittaa, tilaajan on tärkeä huomioida, että kukaan ei voi taata näiden lääkkeiden turvallisuutta, Tullin tiedotteessa sanotaan.

Lääkkeiden vastaanottaminen postitse Euroopan ulkopuolelta on laissa kiellettyä. Euroopan talousalueelta lääkkeitä voi vastaanottaa postitse tietyin edellytyksin. Laillisesta nettiapteekista lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän ja niiden täytyy tulla henkilökohtaiseen käyttöön. Tuontihetkellä reseptilääkkeisiin on oltava asianmukaisesti annettu resepti tai lääkärintodistus.

Valtaosalle Tullin takavarikoimien lääkkeiden tilaajista tulee Tullin mukaan yllätyksenä, että tilaus on ollut laiton. Monet ovat luulleet tilaavansa kotimaisesta apteekista, koska nettisivut ovat olleet suomeksi ja verkkokaupan nimikin viittaa kotimaahan.

Asiakkaan tulee aina varmistaa, että hän asioi laillisen nettiapteekin kanssa, Tulli muistuttaa.

Laillisen nettiapteekin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot.

– Laillinen nettiapteekki ei markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii aina reseptin reseptilääkkeitä ostettaessa.

Sen, tarvitseeko lääkkeeseen Suomessa reseptin, voi tarkistaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilta löytyvästä lääkehausta. Fimea myös ylläpitää luetteloa laillisista suomalaisista verkkoapteekeista.

Jos tilaa lääkkeitä laittomasti, Tulli voi takavarikoida ne. Pahimmillaan asiakkaan voidaan katsoa syyllistyneen lääkerikokseen.