The Rasmuksen Aki Hakala, 42, sai teininä "kämäset" rummut Keltaisesta Pörssistä, tavoittelee nyt paikkaa Euroviisuissa – viime syksynä bändi koki yllättävän hetken: "Olimme aika häkeltyneitä"

Musiikki: Aki Hakala, 42, on ollut The Rasmuksen rumpali yli puolet elämästään.

Nöykkiön koulun auditorio Espoossa on The Rasmuksen rumpali Aki Hakalalle tärkeä paikka. Siellä hän rakastui rockiin.

– Auditoriossa oli rumpusetti ja muita soittimia. Sieltä sai varata bändivuoroja ja harjoitella välitunneilla, nykyisin Helsingissä asuva Hakala muistelee.

Hakala on ollut Rasmuksen, nykyisen The Rasmuksen, rumpali yli puolet elämästään ja keikkaillut bändin kanssa noin 70 maassa.

– Kun menin seiskalle, minulla oli ekat rummut.  Ängin aina kaikkiin koulun tapahtumiin soittamaan, Hakala naurahtaa.

Pienenä Hakala kokeili pianonsoittoa, mutta rummut sopivat paremmin hänen energisyydelleen.

– Kai minua pidettiin hiukan hulluna, kun treenasin kolme tuntia päivässä.

 Olihan se ihan kämänen setti, mutta se riitti minulle.

– Meillä oli talo mummon ja vaarin naapurissa ja minä kävin heidän kellarissa soittamassa. Toivottavasti naapurit eivät kovin paljon häiriintyneet siitä.

– Äiti tuki aina harrastuksia ja päätöksiäni. Jossain vaiheessa harrastin futista ja trialia ja motocrossiakin tuli kokeiltua, mutta sitten löysin musiikin.

Hakala sai aika pitkään vakuutella äidilleen, että hän haluaa rummut.

– Keltainen Pörssi -lehdessä oli rumpusetti myytävänä – sattumalta vain muutaman sadan metrin päästä kotoa.

– Olihan se ihan kämänen setti, mutta se riitti minulle. Koristelin rummut Leningrad Cowboysien logoilla, jotka leikkasin oluttölkeistä.

Tärkeitä etappeja muusikon uralla olivat myös Oulunkylän Pop & Jazz -konservatorio ja Tapiolan musiikkilukio.

– Musiikkilukioon oli pääsykoe. Sain juuri ja juuri pidettyä lattarikompin kasassa, Hakala muistelee.

Kouluaikoina Hakala soitti eri bändeissä, mutta ne eivät nousseet suuren yleisön tietoisuuteen.

19-vuotiaana hän päätti muuttaa Helsinkiin, koska hän halusi sinne, missä tapahtuu eniten.

Tavastiasta tuli Hakalalle tärkeä paikka.

– Halusin tulla nimen omaan bändisoittajaksi, koska musiikin lisäksi siihen liittyy paljon muuta, kuten visuaalisuutta ja yhteisöllisyyttä. Ihailin Mötley Crüeta, Guns N’ Rosesia ja Nirvanaa.

Tavastialla hän tutustui moniin muusikoihin ja muun muassa Rasmukseen.

– Aluksi minua pyydettiin Rasmuksen keikoille myymään fanituotteita. Se oli hauskaa aikaa ja biletystä.

Siihen aikaan Hakala soitti Kwanissa ja Killerissä, jotka olivat tavallaan samaa perhettä Rasmuksen kanssa. Kun Rasmuksen rumpali jätti bändin, Hakalaa pyydettiin treeneihin Lepakon kellariin. Marraskuussa 1999 hänestä tuli bändin rumpali.

– Onhan tässä ollut ylämäkiä ja alamäkiä, mutta päivääkään en vaihtaisi pois.

– Muusikkous on elämäntapa. Rakastan matkustamista ja erilaisia kulttuureja. Olen sosiaalinen luonne ja seikkailijaluonne.

Keikkamatkat ovat suuntautuneet eripuolille maailmaa Reykjavikista Taipeihin. Hakala arvioi, että suurinta suosio on ollut Meksikossa ja muualla Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopan maista Saksassa. Venäjä on luku sinänsä.

– Venäjällä on yhdeksän eri aikavyöhykettä. Kerran keikkailimme siellä kuusi viikkoa, matkustimme yöjunilla tai lentäen. Lennot kulkivat aina Moskovan kautta, joten olimme siellä joka toinen päivä. Henkilökunta alkoi tunnistaa meidät ja he varasivat meille vip loungesta oman pöydän. He kyselivät vielä, onko meillä seuraavaa kertaa varten toivomuksia.

Nyt The Rasmus ja Hakala ovat uuden kokemuksen edessä. The Rasmus on yksi seitsemästä UMK-finalistista. Voittaja lähtee edustamaan Suomea Euroviisuihin Italiaan.

Finaalipaikka tuntuu erityisen hyvältä nyt, kun bändi on joutunut koronan takia viettämään hiljaiseloa. Se on tuonut säpinää, promomateriaalin kuvauksia, lukuisia haastattelupyyntöjä kotimaasta ja ulkomailta sekä harjoittelua ja showhun valmistautumista Ylen tuotannon kanssa.

The Rasmuksen kappale UMK:ssa on Jezebel.

Biisin ovat kirjoittaneet The Rasmuksen laulaja Lauri Ylönen ja huipputuottaja-muusikko Desmond Child. Hän on bändille tuttu mies, sillä hän tuotti The Rasmuksen albumin Black Roses (2008).

– Laurilla oli biisin aihio olemassa. Hän ja Desmond työstivät sen valmiiksi, me menimme studioon ja ehdimme juuri ja juuri lähettää biisin UMK:hon.

The Rasmuksen alkuperäisjäsen Pauli Rantasalmi ilmoitti syksyllä samoihin aikoihin astuvansa sivuun.

– Me muut olimme aika häkeltyneitä, mutta ei tuollaisia päätöksiä tehdä yhdessä yössä, kun on ollut bändissä 27 vuotta. Meille muille oli selvää, että bändi jatkaa.

The Rasmus halusi tilalle suomalaisen kitaristin, koska bändi on suomalainen. Aika pian esiin nousi Tiktakista tuttu Emilia ”Emppu” Suhonen.

Bändi järjesti koesoiton.

– Emppu on hyvä kitaristi ja todella hauska tyyppi. Kemiat loksahtivat kohdalleen, koska hänellä on samanlaista huumorintajua ja kunnianhimoa kuin meillä muilla, Hakala kehuu.

Bändin neljäs jäsen on basisti Eero Heinonen.

The Rasmukselle on julkisuudessa annettu UMK:n ennakkosuosikin rooli.

– Valehtelisin, jos sanoisin, ettei ennakkosuosikin asemasta tule paineita. En pidä mitään itsestään selvyytenä. Me lähdemme UMK-finaaliin 120 prosentin panostuksella. Keskitymme täysillä kilpailuun ja pidämme hauskaa.

– Olisihan se hienoa päästä edustamaan Suomea Italiaan Euroviisuihin, koska meillä on paljon faneja ympäri maailmaa.

Viime vuonna Blind Chanel menestyi upeasti ja oli Euroviisufinaalin kuudes. Se on Hakalan mukaan selvästi kasvattanut kiinnostusta tämän vuoden kilpailua kohtaan.

Uuden Musiikin Kilpailu on Ylen järjestämä kaikille musiikintekijöille avoin laulukilpailu, jossa musiikkityyli on vapaa. UMK22-finaali kuullaan 26. helmikuuta kello 19 alkaen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut