Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotuksista kieltäytynyt palomies Janne, 51, siirrettiin toisiin tehtäviin – "Olen työskennellyt Itä-Helsingissä ikään kuin pahimmalla alueella, mutta en hirveästi ole nähnyt työssäni koronaa missään"

Korona: Rokotuksista kieltäytynyt palomies Janne, 51, tekee toistaiseksi muita töitä, joita työnantaja on osoittanut.

Rokottamattomien hoitajien siirtämisestä toisiin työtehtäviin sekä palkatta jäämisen pelosta on viime aikoina ollut paljon puhetta, mutta asia koskee yhtä lailla pelastusyksiköissä työskenteleviä palomiehiä ja palomies–ensihoitajia.

Reilut 21 vuotta palomiehenä työskennellyt Janne, 51, on yksi koronarokotuksista kieltäytyneistä. Mellunkylän pelastusasemalla palomiehenä tavallisesti työskentelevä mies ei helmikuun alusta alkaen ole enää saanut tehdä työtään pelastusyksiköissä eli paloautossa ja ambulanssissa.

– 30.1.2022 voin toimia ensihoidossa, mutta 1.2. alkaen olen jotenkin vaarallinen, kun en niitä RNA-injektioita ole ottanut ja nämä työt jäävät tauolle, Janne kirjoitti tammikuussa Facebook-sivullaan.

Helmikuusta alkaen työnantaja on tarjonnut Jannelle muita töitä. Hän on toistaiseksi siirtynyt kiinteistöhommiin ja tekee nyt palotarkastajalle kuuluvia töitä tarkistamalla kiinteistöjen putkilukkoja.

Ikänsä ja perussairauksiensa puolesta mies kuuluu riskiryhmään, mutta ei ole halunnut ottaa rokotteita, koska ajattelee, ettei niitä ole tutkittu vielä tarpeeksi. Janne sanoo, ettei kuitenkaan ole rokotekriittinen.

– Olen aiemmin ottanut kaikki rokotteet, kuten influenssan ja hepatiitti-piikit. Nämä rokotteet ovat niin uusia, että en siksi ole halunnut ottaa niitä.

Jannen tuloihin rokottamattomuus ei juuri ole vaikuttanut, mutta hän sanoo olevansa erityisen pahoillaan sairaanhoitajien puolesta.

– Tilanne on epäreilu. Minun kaltaisilleni järjestyy töitä, mutta sairaanhoitajilta loppuvat tulot. Tämä on raukkamainen teko, jossa ihmisten itsemääräämisoikeuksia poljetaan maanrakoon. Ei sellaista saisi tapahtua, että ihmistä pakotetaan ja kiristetään ottamaan kemikaaleja itseensä, hän sanoo lakimuutoksesta.

Janne ei ymmärrä rokotepakkoa ja omista työtehtävistä pois siirtämistä.

– Se tuntuu huijaukselta. Olen koronan aikana tehnyt jo lähes kaksi vuotta töitä kentällä, nähnyt ja kokenut. Koronalla pelotellaan. Itse en ole hirveästi nähnyt sitä missään. Olen työskennellyt Itä-Helsingissä ikään kuin pahimmalla alueella. Tämä kaikki on pahasti ristiriidassa kokemani kanssa.

Janne korostaa, että mielipiteet ovat hänen omiaan, eivätkä ne edusta hänen työnantajansa kantaa.

Helsingin pelastusasemilla on palomiehen arvion mukaan 10–15 vastaavassa tilanteessa olevaa. Arvio perustuu asian tiimoilta perustetussa WhatsApp-ryhmässä käytyyn keskusteluun rokottamattomien määrästä.

– Sitä en tietenkään tiedä, kuinka moni on ottanut työtä vastaan.

Kiinteistöhommia Jannen on tarkoitus tehdä vuoden loppuun.

– Sitten on tarkoitus palata normaaliin työrytmiin.

Eduskunta hyväksyi joulukuussa tartuntalain väliaikaisen muuttamisen. Sen mukaan hoitohenkilökunnalta voidaan vaatia koronarokotuksia. Pykälä on voimassa vuoden loppuun. Muutoksen keskeisenä tavoitteena on suojella potilaiden ja henkilökunnan terveyttä sekä palvelujärjestelmän kantokykyä. Työnantaja voi tarvittaessa työllistää myös rokottamatonta työntekijää.