Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa Helsingin talviterasseista toimii tupakkapaikkoina, osa kalustevarastoina – Kalevankadulta löytyy yllättävä poikkeus: "Ihmiset kehuvat hirveästi"

Talviterassit: Läheskään kaikki talviterassit eivät ole toiminnassa. Lupia haetaan, jotta kalusteita ei tarvitse viedä pois. Miniterasseille ei kohta tarvitse hakea edes lupia.

Helsingissä on tänä talvena haettu lupia noin 130 talviterassille.

Valtaosa talviterasseista sijaitsee keskusta-alueella, kuten Etu- ja Taka-Töölössä, Sörnäisissä, Kampissa ja Kluuvissa.

Mitä ihmettä? Helsinkiläisen baarin hedelmäpeli sylkee ulos "kossulippuja"

Maksullisia terassipaikkoja ovat hakeneet muun muassa Deliberi K7, Ooster, Pastis, Vanha Ylioppilastalo, Kämp Bar, HOB Kalasatama, Manala, Pub Päätön Kana, Döner Harju Flemari ja Vuosaari, Urho’s Pub, Yes Yes Yes sekä Kalevankadulla sijaitseva Villi Wäinö, jonka vuoropäällikkö kertoo, että korona-aikana 25-paikkaisella terassilla käy talviaikaankin satunnaisesti ihmisiä istumassa.

– Meillä on terassilla lämpölamput, joita ihmiset kehuvat hirveästi. Asiakkaat tykkäävät tulla lämpölamppujemme, meidän oman auringon alle, talvellakin.

Tavallisesti ravintolan talviterassilla on yli 50 asiakaspaikkaa.

Luvat saaneiden talviterassien määrä ei viime vuosina ole juurikaan muuttunut.

– Talviterassisopimusten määrät eivät ole lisääntyneet. Kesällä korona-aikana muutos on näkynyt asiakaspaikkojen lisääntymisenä, toteaa alueidenkäyttötiimin tekninen asiantuntija Annika Vahter kaupunkiympäristön toimialalta.

Onko tässä järkeä? Suomalaiset pienpanimot saivat tarpeekseen sääntö-Suomesta – "Muut eivät ole uskaltaneet tehdä tätä"

Tallinnanaukiolla sijaitsevan ristorante Momenton monikymmenpaikkaisella terassilla tuolit on käännetty pöytiä varten, eikä terassilla ole väkeä. Terassi on Momenton ja ravintola Today’s:in yhteinen, koska niillä on sama omistaja. Tarjoilija Päivi Grönroos toteaa, ettei terassi ole varsinaisesti auki.

– Ihmiset käyvät siellä lähinnä tupakalla. Ei siellä talviaikaan ole moni viihtynyt. Joskus joku käy juomassa kahvia.

Osassa, erityisesti Helsingin keskustan terasseilla saattaa säästä riippuen olla asiakkaita talviaikaankin. Moni yrittäjä hakee kuitenkin lupia käytännön syistä.

– Lupia hakeneiden osalta meillä ei ole tietoa, onko paikalla vain rakenteet vai talviterassitoimintaa. Joillakin ravintoloilla on talviterassisopimus vain terassirakenteiden vuoksi, eikä niitä pureta talven ajaksi. Moni pitää sitä lähinnä tupakkapaikkana, Vahter sanoo.

Helsingin 130 talviterassipaikasta vain 40 on maksullisia. Loput 90 ovat pieniä, käytännössä yhden tuolirivin mittaisia terasseja, joita voi pitää ilman korvausta.

Malmintorilla sijaitsevan ravintola Konjan muutaman tuolipaikan terassilla käy päiväsaikaan tasainen kuhina. Ravintolan ovi käy tuon tuostakin. Ihmisiä käy terassilla tasaiseen tahtiin tupakalla.

– Tämä on nyt tällaisessa minimuodossa ja toimii lisätilana. Ihmiset käyvät nautiskelemassa sauhuistaan, kertoo tarjoilija Tyyne.

Miniterasseja on ympäri Helsinkiä muun muassa Café Esplanadilla, ravintola Ilveksellä, The Cockilla, Strindbergillä, Fazer Café Kaisaniemellä, Zinnkellerilla, Kluuvin Kanniston Leipomolla, Teatterilla, Chaplinilla, Skiffer Erottajalla, Juovalla, Sörkan Ruusulla, Cafe Brahella sekä ravintoloilla Kuurna ja Rodolfo.

Marraskuussa alkanut talviterassikausi päättyy maaliskuun lopussa.

Myös pienille terasseille on tähän asti täytynyt hakea lupia. Huhtikuun alussa tilanne muuttuu. Uusi terassisopimuskausi on vuosille 2022–2027.

– Miniterasseista ei tarvitse tehdä enää sopimusta kaupungin kanssa lainkaan. Riittää, että toimija sopii kiinteistön omistajan kanssa, että liiketilan edustaa käytetään terassialueena ja että toimija noudattaa kaupungin terassiohjetta, Vahter toteaa.

Vuokraushinnat nousevat uudella kaudella kahdeksan prosenttia. Esimerkiksi 12-neliöisellä parklet-terassilla korotus tarkoittaa 9–12 euron korotusta.

Helsingin ydinkeskustan kätköissä on perulainen ravintola, jossa myydään "chicha moradaa" – näin harvinainen juoma valmistetaan

Tutkimus: Viinien myynnin salliminen ruokakaupassa ei lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta – "Laki pitää päivittää vastaamaan nykyaikaa"

ABC luopui poliisien ilmaisesta edusta – helsinkiläinen kauppias pitää kiinni periaatteestaan: "Tarkoitus on osoittaa heille kuuluvaa arvostusta"

Ystävänpäivänä voi olla ravintolassa jälleen puoleenyöhön asti – rajoitukset koronapassin käytössä jatkuvat

”Osaamme haastaa Alkon” –  Teemu Lehdon juomayhtiö uskoo, että jonain päivänä Suomessa on hallitus joka purkaa viinamonopolin, silloin hän on valmiina