Ateneuminkujan olutravintolasta tunnettu Pien on perustanut poikkeuksellisen verkkokaupan, jonka kautta suomalaiset voivat tilata pienpanimo-olutta suoraan kotiin.
Alkoholin kotiinkuljetus ei ole Suomessa mahdollista, joten yritys toimii Virossa. Helsinkiläinen panimo joutuu siis lähettämään oluet ensin Viron varastoon, josta ne lähetetään takaisin Suomeen asiakkaalle.
– Muut eivät ole uskaltaneet tehdä tätä lainsäädännön epäselvyyksien vuoksi. Mukana on seitsemän suomalaista panimoa sekä yksi virolainen ja meidän omaa maahantuontia ulkomailta, sanoo Pien Webshopin perustaja Erkki Häme.
Aikaisemmin ainakin tamperelainen Pyynikin panimo on kierrättänyt omia oluitaan Viron verkkokaupan kautta.
Helsingin kaupunginvaltustoon puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr.) on kuvaillut ilmiötä Verde-lehden blogissa "täysin älyvapaaksi".
Suomalaiset olut- ja viiniharrastajat ovat tottuneet jo vuosien ajan tilaamaan juomia esimerkiksi saksalaisista verkkokaupoista. Yritykset eivät ole kuitenkaan välttämättä maksaneet veroja Suomeen.
Pien kertoo olevansa lähes ainoa olutverkkokauppa, joka tilittää verot Suomeen.
– Uskon myös että monet verkkokaupat joutuvat nostamaan hintojaan kun alkavat maksaa tulevaisuudessa veroja Suomeen, Häme sanoo.
Verohallinnon sivulla kerrotaan, että ostajan ei tarvitse huolehtia veroista, kun myyjä järjestää tuotteiden kuljetuksen EU-maasta. Pien Webshop kertoo harjoittavansa juuri tällaista etämyyntiä.
Oluet ovat hieman kalliimpia kuin suomalaisen panimon myymälästä ostettuna. Esimerkiksi helsinkiläisen Coolhead Brew:n hapanolut maksaa Viikin myymälässä 4,50 euroa. Pienen verkkokaupassa hinta on puoli euroa enemmän. Herttoniemeläisen Etkon 10-prosenttinen imperial stout maksaa Helsingissä 8,50 euroa, Pienen verkkokaupassa 11,90 euroa.
– Espoolaisen Salaman oluet maksavat verkkokaupassa saman verran kuin heidän omassa myymälässään. Etumme moneen muuhun verkkokauppaan on nopeus. Toimitusajat ovat useita päiviä lyhyempiä kuin muualta Euroopasta. Oluet on mahdollista saada hyvin tuoreena.
Hämeen mukaan asiakkaat tilaavat verkkokaupasta etenkin vahvoja oluita, joita ei saa myydä ruokakaupassa.
Verkkokauppa aukesi helmikuun alussa. Myynnissä on noin 160 olutta.
– Valikoima tuplaantuu pian, mutta Viron byrokratia on hidasta.
Verkkokauppa toimittaa tällä hetkellä olutta vain Suomeen ja Viroon. Hämeen mukaan tulevaisuudessa myös muista maista päästään tilaamaan suomalaisia oluita.
– Kyselyitä on tullut muun muassa Puolasta. Haluamme kuitenkin maksaa jokaiseen maahan verot oikein, joten se on hidas prosessi. Mutta silloin ei tarvitse jännittää, tuleeko sanomista.
Tällä hetkellä verkkokauppa toimittaa satakunta tilausta viikossa.
– Haluamme kasvaa merkittäväksi tekijäksi ja kilpailla kotimaisten pienpanimo-oluiden myynnissä Alkon kanssa. Alko ei tee pienpanimoiden suhteen hyvää työtä.
Hämeentielle vuonna 2020 perustetussa Pien Brewpub -ravintolassa valmistettiin olutta Pien Brewing -nimellä viime vuoteen asti. Yritys meni konkurssiin loppuvuodesta.
– Toimimme tällä hetkellä kiertolaispanimona ja teemme oluita eri puolella Suomea. Myös näitä oluita tulee myyntiin verkkokauppaan. Suunnitelmissa on myös uuden panimon avaaminen, mutta se on pitkä projekti, Erkki Häme kertoo.