Sähkön pahin hintapiikki näyttää olevan taittumassa: niin sanotun spot-hinnan päiväkohtainen keskiarvo on viime päivinä liikkunut noin 7 sentissä kilowattitunnilta, kun koko kuukauden keskiarvo oli tammikuussa 10,6 senttiä ja joulukuussa 19,3 senttiä. Spot-hinta on tunneittain vaihteleva hinta, johon sähköyhtiöt perustavat kuluttajille myymänsä pörssisähkön hinnan.
Viikolla 6 spot-keskihinta oli kilowattitunnilta vain 0,1 senttiä korkeampi kuin samaan aikaan viime vuonna. Tiedot ovat peräisin Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssistä Nord Poolista.
– Jossain määrin tämän talven osalta voi nyt huokaista helpotuksesta, mutta toki tässä on vielä kysymysmerkkejä runsaasti, ennakoi johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä.
Hintojen lasku ei ole tullut alalle yllätyksenä, sillä sitä ennakoitiin jo syksyllä pörssin futuureissa.
– Jos käytetään futuureja ennusteena niin täytyy muistaa, että viime keväänä ne eivät ennustaneet talven hintaa. Aina tulee uusiakin tekijöitä, Salomaa kuitenkin huomauttaa.
Syksyllä sähkön hintaa nostivat etenkin kaasun, kivihiilen ja päästöoikeuksien hintojen nousu sekä lisääntynyt kulutus, kertoo johtaja Antti Paananen Energiavirastosta. Kaasun hinta vaikuttaa sähkön hintaan etenkin Keski-Euroopassa. Pohjoismaisiin hintoihin vaikutti myös kesän kuivuus, kun vesivarainnot eivät täyttyneet normaaliin tapaan.
Nyt sähkön hintaa on laskenut Paanasen mukaan muun muassa kovimpien pakkasten lauhtuminen, koska lämmityssähköä tarvitaan vähemmän.
– Lisäksi hintoihin vaikuttaa se, miten paljon tuulee eli tuleeko tuulivoimaa. Jos on tyyntä, se nostaa heti päivän hintaa.
Vaikka hinta on nyt laskussa, se on edelleen korkeampi kuin vastaavaan aikaan esimerkiksi vuonna 2020. Kyseisenä vuonna sähkö tosin oli Nord Poolin tilaston mukaan halvimmillaan 10 vuoteen.
On Pekka Salomaan mukaan myös mahdollista, että lähiaikoina vielä tulee erittäin kalliita päiviä tai viikkoja.
– Ehkä nyt jonkin verran voi odottaa, että hinnat eivät ole tolkuttomilla korkeuksilla. Riski on kuitenkin vielä olemassa, että tulee jonkinlainen piikki. Sellaiseen täytyy henkisesti varautua ja tarkastella omaa sähkönkäyttöä, että onko siellä sellaista, minkä voisi tuupata halvemmille tunneille, jos sitä ei ole jo tähän mennessä tehnyt.
Yllätyksiä voivat vielä tuoda esimerkiksi geopolitiikan käänteet, kuten Venäjän mahdolliset sotatoimet.
Venäjän toiminta on jo nyt nostanut kaasun hintaa, jonka vaikutus sähkön hintaan on yleensä merkittävä. Koska kevät kuitenkin tekee jo tuloaan Euroopassa, kaasun hinnan heittely ei enää niin paljon vaikuta sähkön hintaan Suomessa.
Sähkömarkkinoilla on viime aikoina näkynyt hinnan nousun lisäksi myös toinen ilmiö: hinnan sahaaminen voimakkaasti ylös–alas.
– Vuorokauden sisällä on tosi isoja heittoja. Jos taloudessa sattuu olemaan esimerkiksi sähköauto, kannattaa todellakin miettiä, mihin aikaan sen lataamisen ajastaa, Pekka Salomaa sanoo.
Antti Paanasen mukaan hinnan sahaaminen on lisääntynyt jo useamman vuoden ajan.
Vaikka sahanlaidan terä on nyt jo hieman loiventunut, tuntikohtainen hinnanvaihtelu on edelleen merkittävää. Esimerkiksi tänään perjantaina aamuyöllä pörssisähkön spot-hinta oli alimmillaan alle 1,3 sentissä kilowattitunnilta, kun taas kello 18–19 hinta on 11,8 senttiä.
Hinnan vaihtelu lienee tullut sähkömarkkinoille jäädäkseen, arvioivat niin Paananen kuin Salomaakin. Syynä on tuulivoiman lisääntyminen.
– Viime viikollakin Suomen tuulivoiman tuotanto kävi alimmillaan jossain 30–50 megawatissa ja sitten se nousi saman vuorokauden aikana 3 000 megawattiin, Paananen kertoo.
Tällä hetkellä sähkön hinta on päivällä runsaan kysynnän aikaan korkeampi ja yöllä halvempi, mutta tuulivoima voi tuoda tähänkin muutoksia.
– Entistä enemmän tulee tilanteita, että voimakkaan tuulen aikaan sähkö voi olla päivällä halpaa ja yöllä tuulen laannuttua taas suhteessa kalliimpaa, Salomaa ennakoi.
Hän arvioi, että sähkön hinnanvaihtelun mittakaava voi kuitenkin myös tasoittua nykyisestä.
– Jos joskus tulee vaikka on erittäin hyvä vesitilanne – jollaista nyt pohjolassa ei ole ollut – ja siirtoyhteyksiä vahvistetaan suunnitellulla tavalla, voi tulla tilanne, että hinta on aika lättänäkin eli vaihtelut eivät ole suuria.
Muokattu 19.2.2022 kello 9.34: Muutettu vuotta 2020 seuraava sana "tuolloin" ilmaisuksi "kyseisenä vuonna".