Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja hoiti koronavirustaan loislääkkeellä – Asiantuntija ihmettelee: "Itse luottaisin näyttöön perustuvaan lääketieteeseen"

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko nousi taannoin esille kerrottuaan avoimesti, että hänelle myönnettiin loislääkettä, siis ivermektiiniä, koronan hoitoon.

Asiasta uudelleen kysyttäessä Niikko kertoo, että hänen mukaansa aineen käytöstä oli korona-oireisiin hyötyä.

– Omalta osaltani koin ivermektiinin lievittäneen keuhko-oireitani ja kuumetta nopeasti. Oireiden lievittämiseen eivät aiemmin minulle määrätyt lääkkeet auttaneet. Kaikista lääkkeistä voi tulla joillekin haittavaikutuksia. Saamani selvityksen perusteella ivermektiini on oikein käytettynä hyvin turvallinen lääke, Niikko vastaa.

Sosiaalisessa mediassa on arvuuteltu, että lääkemääräyksen takana on jyväskyläläinen lääkäri, jonka nimen poliisikin on sittemmin julkistanut yhtenä järjestäjänä taannoin pidetyssä Convoy2022-tapahtumassa. On tiedossa, että Niikko ja lääkäri ovat kavereita keskenään jo entuudestaan.

Etelä-Suomen Media kysyy Niikolta asiasta suoraan.

– Lääkemääräykset ja minua hoitaneen lääkärin asiat ovat yksityisasioita eivätkä ne ole kuulu kenellekään, Niikko vastaa.

Muuten kansanedustaja toivoo, että lääkärit uskaltautuisivat turvautua erilaisiinkin hoitokeinoihin terveyttä hoitaessaan.

– Terveys on kallein pääoma mitä ihmisellä on ja sen eteen jokainen meistä on valmis tekemään kaiken tarvittavan. Ivermektiinin käyttö koronan hoitoon ei ole Suomessa kiellettyä. Pidän tärkeänä sitä, että lääkärit uskaltavat ottaa potilaan tahdon huomioon ja kokeilla myös vähemmän käytettyjä hoitoja.

Turun yliopiston entinen rehtori ja solubiologian professori emeritus Kalervo Väänänen suhtautuu ivermektiinimyönteisten näkemyksiin epäilevästi.

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että ivermektiinin käytöstä olisi mitään hyötyä. Itse perustaisin lääkehoidon ja lääketieteen siihen, että käytetään sellaisia lääkkeitä joiden käytöstä on hyötyä. Olen varmaan siitä vanhanaikainen ihminen, että luotan näyttöön perustuvaan lääketieteeseen, Väänänen sanoo.

Professori huomioi myös ivermektiinin haittavaikutukset. Flunssaoireiden lisäksi niihn lukeutuvat iho-oireet ja pääkipu.

– Lähtökohtaisesti pitäisi olla niin, että tällaisen aineen käytöstä tulisi olla enemmän hyötyä kuin haittaa, Väänänen sanoo.

Euroopan lääkevirasto (EMA) huomioi helmikuussa 2021 tutkimusten jälkeen, että ivermektiini saattoi suurina annoksina estää koronavirusta aiheuttavan viruksen lisääntymistä. Suurten annosten myötä kasvoivat myös haittavaikutukset, joten tästä syystä lääkevirasto ei suositellut niiden käyttöä koronaoireiden hoitoon. Kliinisten tutkimusten tulokset vaihtelivat myös merkittävästi: toiset eivät osoittaneet mitään hyötyä, toiset raportoivat mahdollisesta hyödystä.

Suomessa ivermektiinitabletteja on saatavilla ainoastaan erityisluvallisina, ja ne on tarkoitettu loistautien hoitoihin.