Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin uudisasunnot ovat pienentyneet jatkuvasti viime vuosina – tämä on keskikoko nyt

Rakentaminen: Tyypillinen Helsinkiin valmistuva asunto on yksiö tai kaksio kerrostalossa.

Helsinkiin valmistui viime vuonna yli 7 000 uutta asuntoa.

Lisäksi käynnistettiin 7 350 asunnon rakentaminen. Uusia rakennuslupia myönnettiin 2021 peräti 7 551 asunnon rakentamiseksi, mikä on selkeästi enemmän kuin edellisenä vuonna. Rakenteilla olevan tuotannon ja myönnettyjen rakennuslupien perusteella asuntotuotannon määrä pysynee edelleen suurena tänä vuonna.

– Se, että asuntotuotanto jatkuu koronapandemiastakin huolimatta reipasta tahtia osoittaa, että Helsinki on todella vetovoimainen kaupunki. Meidän tulee huolehtia jatkossakin, että Helsinkiin valmistuu tasaisesti kaikille kehittyville alueille monipuolisia asuntoja erilaisiin elämäntilanteisiin. Laaja tarjonta on keino huolehtia siitä, että matalammillakin tuloilla voi löytää itselleen sopivan kodin Helsingistä, sanoo tiedotteessa kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.).

"En muista 12 vuoden ajalta näin alhaista lukua nähneeni" – Asuntomarkkinoilla jyllää nyt uusi ilmiö

Valmistuneista asunnoista noin 16 prosenttia oli valtion korkotukemia ara-vuokra-asuntoja, joista 301 on suunnattu opiskelijoille.

Sääntelemätöntä asuntotuotantoa oli 66 prosenttia ja välimuodon asuntoja 18 prosenttia kaikista valmistuneista asunnoista. Sääntelemättömistä asunnoista reilu puolet oli omistusasuntoja, loput vuokra-asuntoja. Noin puolet välimuodon tuotannosta oli hitas-asuntoja.

Kaikista valmistuneista asunnoista 91 prosenttia rakentui kerrostaloihin, kaksi prosenttia oli rivitaloasuntoja ja loput olivat omakoti- ja paritaloasuntoja tai sijaitsivat muissa rakennuksissa.

Huoneistojen keskipinta-ala on Helsingissä pienentynyt tasaisesti viime vuosina. Vuonna 2016 Helsinkiin valmistuneiden asuntojen pinta-ala oli 61,9 neliömetriä, viime vuonna enää 55,3 neliötä. Kerrostaloihin valmistuneiden asuntojen keskikoko pieneni viime vuonna 50,7 neliöön edellisvuoden 53,2 neliöstä. Uudiskerrostaloihin valmistuneista asunnoista 65 prosenttia oli yksiöitä tai kaksioita.

Uudisasuntojen koko jatkaa kutistumistaan  – Pasilaan tulossa 53-neliöisiä kolmioita

Uusien asuinalueiden osuus rakenteilla olevasta asuntotuotannosta on noin 40 prosenttia ja täydennysrakentamisen 60 prosenttia.

Määrällisesti merkittävintä rakentaminen on uusista alueista juuri nyt Pasilan ja Kalasataman alueilla. Pasilassa rakenteilla on yli 1 700 ja Kalasatamassa yli 1 000 asuntoa.

Suurten aluerakentamisen projektialueiden ulkopuolella merkittäviä asuntorakentamisen keskittymiä ovat Vuosaari, jossa on rakenteilla 1 000 asuntoa ja Oulunkylä, jossa rakenteilla noin 650 asuntoa.

Helsingin vuosittainen tuotantotavoite on 7 000 uuden asunnon rakentaminen. Vuodesta 2023 tavoite nousee 8 000 asuntoon.

Naapurit kimpaantuivat helsinkiläisessä lähiössä: 130 asunnon kerrostaloon rakennettiin vain 10 autopaikkaa – "Kadunvarsi on aivan tukossa"

Kuva: Kalasataman uusin tornitalo rakenteilla – myös siihen tulee vain vuokra-asuntoja

Viihtyvyys miniasunnossa hiipuu nopeasti muuton jälkeen – Tällaisia asuntoja Hoas nyt rakentaa: toimitusjohtaja vertaa tilannetta Monopoli-peliin

Vapaiden vuokra-asuntojen määrä kasvoi Helsingissä 35% ja myyntikin takkuaa: "Markkina on melkoisen armoton tällä hetkellä" – tämä ryhmä kuitenkin hyötyy